Bezár

Hírarchívum

UI_GreenMetric_Online_Course_on_Sustainability_poster-001

Egyedülálló nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

Egyedülálló nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

2021. szeptember 14.
3 perc

Az elmúlt tanév során új, szabadon választható nemzetközi online fenntarthatósági kurzus kialakítására vállalkozott a Szegedi Tudományegyetem. A kezdeményezést a „zöld” egyetemek világrangsorában szereplő hat külföldi intézménnyel közösen indította el a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

 Az SZTE az UI GreenMetric hálózat egyik magyarországi koordinátoraként különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt. A kurzus a 2021/22-es tanév őszi szemeszterében kerül először meghirdetésre – nemzetközi jellegére való tekintettel – angol nyelven, abba alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók egyaránt becsatlakozhatnak.


A fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink kulcskérdése. A „zöld” egyetemek világrangsorát készítő UI GreenMetric szervezet körül kialakult nemzetközi hálózat éppen ezért három fő célt tűzött ki maga elé: a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási tevékenységeinek ösztönzése a fenntarthatóság területén, vezető személyiségek „kinevelése”, fenntarthatósági kihívások kezelésében partnerségek kialakítása, megerősítése. E célok égisze alatt az egyetemi hálózaton belül 4 kontinens 7 országa hét egyetemének közös kezdeményezése mentén 2020 augusztusában elindult egy új, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus kialakítása.

 

A UI GreenMetric Online Course on Sustainability: Global Practices of Sustainable Development Goals címet viselő kurzus a gazdaság, a társadalmi élet és a fizikai környezet közötti kölcsönhatásokat, az emberi tevékenységek bolygónk környezetére gyakorolt hatásait, az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok megvalósításának nemzetközi gyakorlatait vizsgálja. A tematikát hét egyetem dolgozta ki: Sao Pauló-i Egyetem, Brazília; Indonéziai Egyetem, Indonézia; Szegedi Tudományegyetem, Magyarország; Chimborazo-i Politechnikum, Ecuador; Sousse-i Egyetem, Tunézia; El Bosque Egyetem, Kolumbia; Sardzsai Egyetem, Egyesült Arab Emírségek.


GreenMeretz-1


A kurzustartalmakat minden héten más-más egyetem oktatói szolgáltatják, az ismeretanyagok átadása alapvetően egyéni tempóban feldolgozható videóelőadások keretében történik. A hallgatók feladata továbbá a félév során, hogy a társegyetemek nemzetközi hallgatóival kisebb csoportokba rendeződve saját projektet dolgozzanak ki egy-egy általuk választott fenntarthatósági cél elérésére.

 

A Szegedi Tudományegyetemről a tartalomkészítésben Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa, és Dr. Nagy Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa működött közre. A koordinációért Dr. Mátyás Dénes, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóságának munkatársa, valamint Gyarmati László, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója felel.

 

 GreenMeretz-2

 

 Az angol nyelvű kurzus minden alap- és mesterképzésben részvevő egyetemi hallgató számára nyitott, regisztrációra a Neptunban a kurzusfelvételi időszak lezárultáig van lehetőség. A félév során a hallgatók megismerhetik a fenntartható fejlődés fogalmát, a fenntartható fejlődési célokat, a legfontosabb fenntarthatósági kihívásokat – a környezetvédelem területétől az esélyegyenlőségen és a minőségi oktatáson át a globális partnerségekig –, valamint nemzetközi példákon keresztül globális képet kaphatnak a témában. A kurzust sikeresen teljesítő hallgatók tanúsítványt kapnak az UI GreenMetric-től.

 

Jelen képzés a Szegedi Tudományegyetemen valósul meg az Európai Unió támogatásával. Projekt azonosító: EFOP-3.4.3-16-2016-00014

 

Kapcsolódó cikkünk a témában itt olvasható


SZTEinfo

 


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek