Bezár

Hírarchívum

fn_nyito_modositott

Sörgyártás otthon – interjú Fehér Nándor ÚNKP-ösztöndíjas hallgatónkkal

Sörgyártás otthon – interjú Fehér Nándor ÚNKP-ösztöndíjas hallgatónkkal

2021. január 23.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnöki mester szakos hallgatója, Fehér Nándor, kutatása során kézműves sörök főzésével és vizsgálatával foglalkozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Valóságos ízélményből kutatási téma


– A kutatási témám a kézműves sörök gyártástechnológiája és gyártásuk felülvizsgálata. Ezt a témát azért választottam, mert manapság nagyon híresek és elterjedtek lettek a kézműves sörök, és érdekelt, hogy ezeket a söröket hogyan lehet előállítani. Elsőként a barátaim „fertőztek” meg ezzel, majd indítottak el a kézműves sörök változatos világát felfedező útra, amelyet egy TripelKarmeliet sörrel kezdtem. Előszeretettel fogyasztom őket, bár ritkán, viszont ezek a sörök nagyon egyediek tudnak lenni és egy valóságos ízélményt tudnak nyújtani számomra – mesélt kutatási témájának választásáról Fehér Nándor, az SZTE Mérnöki Karának élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök mester szakos hallgatója.


Az ÚNKP ösztöndíjról részletesebben nyáron hallott, tájékozódott mérnökhallgatónk. Szeretett volna valami újat kipróbálni és mindig is érdekelte a kutatás, egy kíváncsi természetű embernek tartja magát, érdeklik az új tudományos dolgok. A pályázat benyújtásához különböző dokumentumokra volt szüksége. A Modulo-n keresztül kellett a pályázatot benyújtania. Külön kutatási tervet, témavezetői ajánlást, befogadó nyilatkozatot volt szükséges mellékelnie, illetve egy motivációs levelet.


fn3_330x330


Az akadályok leküzdése mindig célra vezet


Habár Fehér Nándor vizsgálata nem kezdődött teljesen zökkenőmentesen, így is kihozta a maximumot belőle. – A kutatás a kezdetekben nehézkesen indult, mert a duális gyakorlatom mellett kezdtem el csinálni, így eleinte nem tudtam teljes odafigyeléssel foglalkozni vele és sajnos ezt a vírushelyzet sem könnyítette meg. Ennek ellenére, amikor letudtam a gyakorlatot és csak az egyetemre kellett mellette összpontosítanom, már sokkal könnyebb volt és jobban oda tudtam figyelni a projektemre.


A sörfőzéshez rengeteg eszköz és idő kell. – Az eszközöket nem akarom itt felsorolni, mert van pár belőlük, de akit érdekel, annak tudom ajánlani a Sörfőzők boltját, mert az eladók készséggel segítenek, akár még a sörfőzés folyamatában is és nem csak az eszközök kiválasztásában. A folyamatot talán leegyszerűsítettük azzal, hogy az interneten is kapható sörfőzőcsomagokat vettünk, de így is sok kelléket kellett vásárolni hozzá. A főzést magánúton vittem véghez a vírushelyzet miatt, viszont nagy segítséget nyújtott témavezetőm Dr. Szabó P. Balázs, és Mihalkó József tanár úr, illetve a Kedves Presszó – mesélt kísérleteinek kivitelezéséről leendő élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnökünk.


A kutatás már sikeresen befejeződött, és sikerült mindent befejeznie ezzel kapcsolatban. Az eredményeit sikeresen bemutatta a kari TDK-n és külön beszámolt róluk a kari ÚNKP konferencián is.


fn6_330x330


Kutatómunkák a szakmai fejlődés érdekében


Az SZTE Mérnöki Karának élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök hallgatója úgy véli, hogy ezen pályázatlehetőségek nagyon sokat tudnak adni az egyén szakmai tudásához és tapasztalataihoz, illetve rámutat arra is, hogy milyen egy kutatónak lenni.


Azoknak ajánlaná az ösztöndíjlehetőséget Fehér Nándor, akik szeretnének szakmailag fejlődni, vagy vannak valamilyen új, úttörő tervei, ötletei, és akiket érdekel a kutatás világa. Emellett azoknak is, akik szeretnének valami újat adni a világnak, amellyel segítik az emberek életét és a tudományok fejlődését.


SZTEinfo - Újvári Gréta

Fotó: Fehér Nándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek