Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_Rosenstiel

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

2021. február 11.
7 perc

Az 50. Rosenstiel-díjat Karikó Katalin és a COVID-19 oltások mögött álló kutatótársa, Drew Weissman nyerte el. A Brandeis Egyetemen tartott virtuális díjátadó ünnepségen a laudációkat követően előadást tartottak a tudósok. Az SZTE alumnája, Karikó Katalin munkásságát újabb és újabb rangos kitüntetésekkel ismerik el Magyarországon is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átvehetem a Rosenstiel-díjat” – fogalmazott Karikó Katalin a 2021. február 8-i virtuális ünnepségen. A díjátadó ünnepségről, a laudációkról és az előadásokról készült felvételeket a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére bocsátotta az SZTE alumnája, a rangos kitüntetésben részesülő Karikó Katalin.


Rosenstiel_erem_KK_j

 

Az 50. Rosenstiel-díj átadó ünnepségén készült videó az online rendezvény címére kattintva megtekinthető.


50th_Annual_Lewis_S_Rosenstiel_Award_Ceremony_szereplok


 

A Nobel-díj előszobájában?

 

Az 1971-ben alapított, Lewis S. Rosenstielről elnevezett kitüntetés a Nobel-díj előszobájának is minősíthető. Ugyanis az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat nyert.


Kariko_Weissman_BrandeisNOW


A Rosenstiel-díjra leginkább méltó kutatókat a Brandeis Egyetem Rosenstiel Általános Orvostudományi Kutatóközpont által összeállított tudós testület ajánlása alapján választják ki. Az 50. Rosenstiel-díjat Karikó Katalin és kutatótótársa, Drew Weissman az mRNS-terápiák kidolgozásáért, a különböző betegségek gyógyítására alkalmas oltóanyagok kifejlesztéséért nyerte el.


James_Haber_es_Kariko_Katalin_j

 

„E díj azt ünnepeli, hogy a molekuláris biológia alapkutatása hogyan lehet az alapja azoknak az alkalmazásoknak, amelyek befolyásolhatják mindannyiunk életét” – fogalmazott James Haber professzor, a Rosenstiel Basic Medical Sciences Research Center igazgatója. James Haber szerint az mRNS alapos megismerésével és – a kudarcok ellenére is – kitartó munkával Karikó Katalin és Drew Weissman megalapozta a Covid-19 pandémia leküzdésében szerepet játszó vakcinákat, s ezzel számtalan életet mentett meg.

 

Az 50. Rosenstiel-díj kitüntetettjeiről 2021. január 21-én a BrandeisNOW adott hírt. Másnap jelentette meg közösségi oldalán Karikó Katalin a bejegyzést: „Ma nagyon nagy megtiszteltetés ért. Drew Weissman kollegámmal együtt nekünk ítélték az 50. Rosenstiel Award-ot”. Magyarázatként azt is hozzáfűzte: a tudományos körök rangos kitüntetését kapták meg „az mRNS technológia kifejlesztéséért, amelyek a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák alapjául szolgálnak”.

 

 

Laudációk a virtuális térben

 

A virtuális ünnepségen Anthony Fauci virológus, az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NIH ID) igazgatója, az amerikai elnök Covid-ügyi főtanácsadója mindkét kutató munkásságát méltatta. Köszöntőjében kiemelte: „Ők adtak reményt a világnak arra, hogy a járvány véget érhet egyszer”. Szerinte a Karikó – Weissman páros szabadalmára épülő módszer más fertőzések kezelésére is hasznosítható lesz.


50th_Annual_Lewis_S_Rosenstiel_Award_Ceremony_KK_es_DW

 

Úttörő szerepet játszott a Covid-19 vakcinák alapját jelentő kutatásban Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Kar adjunktusa, valamint Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Kar professzora, az ottani fertőző betegségek osztály vakcinakutatási igazgatója.

 

Méltatta az orvosi alapkutatásban végzett kiváló teljesítményüket Derrick Rossi, a Moderna társalapítója. A díjátadós laudációjában részletezte a hírvivő RNS-n végzett munka jelentőségét.

 

 

Egy világversenyben győztes tudós nő

 

Rosenstiel-díj érmet, mint egy világverseny győztese, boldogan mutatta föl Karikó Katalin a virtuális ünnepség résztvevőinek. Előadását a nyakába akasztott éremmel tartotta meg.


Kariko_Katalin_eloadas_kozben_j

 

A világhíressé lett kutatónő életútját bemutatva fontos hangsúlyozni: vírusellenes és a nukleinsavak funkcióinak megismerését célzó kutatásait a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte el. A szegedi, akkori nevén József Attila Tudományegyetemen kiváló biológus diplomát és doktori címet szerző kutatónő az SZBK Biofizikai Intézetében szerzett szakmai tapasztalatokat. A kutatói műhely, amelyhez tartozott, feloszlott, így létszámleépítés miatt, 30 éves korában kényszerűségből döntött úgy, hogy családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokba költözik.


Aradi_vertanuk_tere_sz_anno_j

 

Pályájának 1985-től indult amerikai szakaszában is kitartott kutatói céljai mellett. A Szegeden megismert témát – küzdelmek árán, de – Philadelphiában, majd Washingtonban is folytatta. Az elutasított pályázatok ellenére újabb és újabb lehetőséget keresett arra, hogy továbbra is tanulmányozhassa a ribonukleinsav szerkezetét, megőrzött kíváncsisággal kutatta az úgynevezett hírvivő RNS működésének titkait.


Kariko_K_eletut

 

Az 1950-es évektől kezdve az 1961-ben és 1984-ben, majd 1990-ben és 2000-ben bekövetkezett fordulópontig tartó időszak eredményeit mutatta be előadása első felében Karikó Katalin. A biológiai információ üzenethordozója, az úgynevezett hírvivő – angolul messenger – RNS vagy mRNS felfedezésétől kezdve az állatkísérleteken át a módosított mRNS értékeléséig vezette hallgatóságát. Vázolta annak a 2000-beli a HIV vírussal kapcsolatos tudományos közleménynek a jelentőségét, amelynek szerzői névsorát Drew Weissman és Karikó Katalin neve keretezte.


Kariko_Katalin_eloadas_cime_j

 

„A nukleoziddal módosított RNS immunogén vagy nem?” – jelezte a problémát, amellyel szembesültek. Módosították a mRNS-t, mérték az erre adott gyulladásos választ. Kiderült, jó úton járnak… A megoldást 2005-ben szabadalmaztatta módszerként a Karikó – Weissman kutatópáros. A munka folytatódott: a 2012 és 2021 közötti fejleményekről is beszámolt a BioNTech alelnöke. Karikó Katalin elmagyarázta: az úgynevezett hírvivő RNS e célra módosított változata szállítja az információkat a sejtekhez arról, hogy milyen fehérjéket állítsanak elő, hogy ezt követően beinduljon a szervezetben az adott vírus ellen védelmet nyújtó anyagok termelése. Kijelentette: az mRNS terápia új lehetőségeket nyit meg az orvoslásban.

 

Előadása végén Karikó Katalin köszöntetet mondott családjának, támogatóinak.

 

 

A kutatópáros húsz éve

 

Több mint 20 éve kezdett együtt dolgozni Karikó Katalin és Drew Weissman. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársaiként – több tudós véleményével ellentétben – hittek abban, hogy vakcinák alapja lehet az mRNS, amely a DNS-ből a riboszómákba juttatja a fehérjék termeléséhez szükséges utasításokat. Közösen oldották meg a kezdeti problémákat.


Kariko_es_Weissman_egyuttmukodes

 

Drew Weissman előadásában bemutatta a SARS-CoV-2 vírust, felsorolta az RNS-alapú oltások előnyeit. Arra a kérdésre is válaszolt, hogy: „Miként működik a Pfizer-BioNTech és a Moderna Covid-19 vakcinája?” Látványos illusztrációval vázolta az mRNS lipid nanorészecskébe csomagolt vakcinák feltételezett hatásmechanizmusát. Kifejtette: az új típusú vakcina „3. fázisú vizsgálati adatai a Covid-19 elleni védelem gyors kialakulására utalnak”. Összegzésképpen elmondta: a Pfizer-BioNTech és a Moderna „módosított mRNS-LNP oltóanyaga nagyon biztonságos és hatékony”.


Weissman_hipotezise_j

 

A Covid-19 pandémia hozzájárult ahhoz, hogy a harmadik generációs vakcinák alapjául szolgáló mRNS-módszert világszerte alkalmazni kezdték. Így válhatott valóra Karikó Katalin álma: a kutatói laboratóriumban eltervezett és kísérletekkel bizonyított módszer alapján többféle betegségre gyógyírt adó szer is készülhet.

 

 

Díjeső a Covid vakcina kifejlesztőjére

 

Nem a Rosenstiel-díj az első elismerése Karikó Katalinnak. A legnagyobb közösségi platformon közel 4200 ismerősén kívül ezrek követik a siker útján.


Dom_teri_egyetemi_laborok_anno_j

Alma Matere, a Szegedi Tudományegyetem a kutatói teljesítményt díjazta azzal, hogy díszdoktori címet adományozott öregdiákjának. Karikó Katalin kommentjében 2021. január 21-én azt írta: „Nagyon örülök, hogy az imádott egyetemem, az SZTE (nekem még mindig JATE) díszdoktora lehetek. Köszönöm szépen ezt a nagyon magas szintű elismerést. Boldogan térek vissza Szegedre, ahol fiatalságom legboldogabb éveit töltöttem, hogy együtt ünnepelhessük egyetemünk fennállásának 100. évfordulóját novemberben.”

 

A Közmédia Év Embere Díjával ismerték el Karikó Katalin Covid-19 elleni harcát, a Hungarian (Magyar) Club of Chicago Magyar Lélek Díjjal köszönte meg Karikó Katalin áldozatos munkáját.

 

Egyetemi városa, Szeged 2021-ben jelölte díszpolgárának, míg iskolavárosa és gyermekkori lakóhelye, Kisújszállás 2020-ban adományozott díszpolgári címet Karikó Katalinnak.

 

A világhíressé lett tudós több fórumon, így a legnagyobb közösségi platformon is kifejtette: „Szeretném megosztani a rám jutó figyelmet az összes kutatótársammal, akik hozzám hasonlóan éveken vagy évtizedeken át kísérleteztek, tették a dolgukat. Remélem, hogy nekik is több elismerés jut majd a jövőben. Azt is remélem, hogy a fiatalok nagy kedvet kapnak ahhoz, hogy minél többet tanuljanak, hogy ők legyenek a jövő kutatói.”

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Archív felvételek, K. K.


További információk:

 

„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

 

Dr. Karikó Katalin díszpolgári címet, Dr. Röst Gergely Pro Urbe-díjat, Grecsó Krisztián Szegedért Emlékérmet kap a város napján

 

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

 

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

 

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek