tortenet

Az egyetem története

A tudomány az egyetemi élet alfája és ómegája, mely megköveteli a szorgalmat és az újító gondolatok mögötti folyamatosságot. Erre épül a kutatáson kívül az oktatás, ez alapozza meg az egyetem nemzetközi kapcsolatait, teszi lehetővé a tehetséggondozást. Mi, szegedi egyetemi polgárok büszkék vagyunk rá, hogy a

Szegedi Tudományegyetemet tudományos eredményei feljogosíthatják arra, hogy hazánk egyik kutatóegyetemeként szolgálja a haladást. Sikerünk annak bizonyítéka, hogy a jól szervezett intézmény hatékonyan képes megfelelni az egyetemet érő feladatok sokaságának.

szte-meghivo

1581. május 12.: Báthory István (1533-1586) erdélyi fejedelem Vilnában kiadja a kolozsvári egyetem alapító levelét - ez a szegedi universitas eszmetörténeti és intézményi gyökere. A kolozsvári egyetem 1775-ben kapott rektorválasztási jogot, akkor alakult át négy karral működő, mai értelemben vett teljes értékű egyetemmé.


Már a XIX. század közepén megkezdték működésüket Szegeden olyan intézmények, amelyek a mai egyetemi szervezet elődeinek tekinthetőek. Ezek ekkor még egymástól teljesen függetlenül működtek: a tanárképzés, a Jogakadémia, a Városi Zenede vagy a földműves Iskola.szent-gyorgyi-albert

1921.

október 9.: Menyhárt Gáspár rektor ünnepélyes keretek között megnyitja a „Ferencz József Tudományegyetem” első szegedi tanévét, majd pár évvel később a mai gyermekklinika helyén az egyetem első alapkő letételével megindulnak az egyetemi építkezések.

 

1930.

Elkészülnek a Dóm téren az egyetem épületei, továbbá botanikus kertet és sportpályákat is kialakítanak a városban.

 

1937.

Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjat kap.

 

1940.

október 16.: a második bécsi döntés után, a Ferenc József Tudományegyetemet visszahelyezik Kolozsvárra, ugyanakkor Szegeden jogilag új intézményt hoznak létre Horthy Miklós Tudományegyetem néven. Az egyetem rektora: Szent-Györgyi Albert.


1945.

A Tisza-parti város egyetemének neve: Szegedi Tudományegyetem.

 

1951.

A szegedi tudományegyetemből kiválik az Orvostudományi Kar, önálló egyetemként működik tovább.

 

1962.

A Szegedi Tudományegyetem felveszi József Attila nevét.

A XX. második felében megalakult az Élelmiszeripari Főiskola, Hódmezővásárhelyen a főiskola Állattenyésztési kara. Mindemellett főiskolai szintre emelték a védőnőképzést, és megkezdődött az angol nyelvű orvosképzés a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (SZOTE).

 

1987.

A szegedi orvosegyetem felveszi Nobel-díjas professzorának, Szent-Györgyi Albertnek a nevét.

SZTE JATIK

1996.

A Szegedi Egyetemi Szövetség létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot aláírja a szegedi felsőoktatási intézmények közül a József Attila Tudományegyetem, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kara, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara (Hódmezővásárhely), valamint társult tagként a Hittudományi Főiskola, az MTA Szegedi Biológiai Központja vezetője.

 

2000.

január 1.: A József Attila Tudományegyetem – JATE, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem – SZOTE, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola – JGYTF, a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola – SZÉF, valamint a Debreceni Agrártudományi Egyetem – Mezőgazdasági Főiskola – DATE-MF egyesítésével létrejön a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

 

2003.

szeptember 1.: A szegedi konzervatórium a Szegedi Tudományegyetem 11. karaként folytatja tevékenységét.

 

2004.

december 9.: Átadják az SZTE új épületét, a Tanulmányi és Információs Központot (TIK), amelynek nagy részét az egyesített kiadvány-állományú Egyetemi Könyvtár foglalja el. A központ egy évvel később felveszi József Attila nevét.

 

Felsőoktatási Minőségi Díj2009.

Az SZTE elnyeri a Felsőoktatási Minőség Díjat.

 

2010.

Az SZTE elnyeri a Kutatóegyetem címet.

 

2012.

A második hivatalos magyarországi Konfuciusz Intézet megnyitja kapuit az SZTE Rektori Hivatal épületében.

 

2013.

Az SZTE elnyeri a Kiemelt Egyetem címet.

 

2014

Ünnepélyes keretek között leteszik az ELI lézeres kutatóközpont alapkövét Szegeden.

 

 


Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium