Bezár

Hírarchívum

nyito_weissman_kariko
Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

2021. augusztus 07.
4 perc

Tisztelgésül a szintetikus mRNS-alapú technológia szabadalmaztatójáról, Karikó Katalinról nevezték el a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola új ösztöndíját. A vakcinakutatás és fejlesztés területén dolgozó kutatók számára alapított „Karikó ösztöndíjat” kinek adná a névadó? Ezt is megkérdeztük az SZTE világhírű alumnájától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az mRNS úttörői előtt tiszteleg a Pennsylvaniai Egyetem (Penn) Perelman Orvosi Iskolája. A philadelphiai intézmény 2021. július 29-én sajtóközleményben jelentette be a „Katalin Karikó Fellowship Fund in Vaccine Development” és a „Roberts Family Professorship” születését. Előbbi a pályakezdő tudósokat segíti, míg utóbbi a senior kutató munkásságát elismerő cím és anyagi támogatás. Mindkét díj alapja a Penn rendszeres támogatója, az „Aileen és Brian Roberts Alapítvány” adománya. Amerikában az egyetemi kutatómunka ösztönzésének ez az egyik modellje.


Kariko_Weissman_BrandeisNOW

 

 

KÍVÁNCSI ADOMÁNYOZÓK

 

A bécsi egyetemen kurzust már megjelöltek az mRNS „anyjáról”, de ösztöndíjat először neveztek el Karikó Katalinról. A szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázó és doktoráló kutató 24 évig dolgozott a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen.


aileen_brian_roberts

A „Karikó ösztöndíjat" a Penn Immunológiai Intézet vakcinakutatással foglalkozó ifjú tudósa nyerheti el. A fiatal kutató egy éves fizetésének megfelelő összegű támogatás célja, hogy a fertőző betegségek elleni oltóanyagok létrehozására ösztönözzön. Így a Pennsylvania Egyetemet mint az mRNS-alapú és más, modern megközelítésű vakcina-fejlesztés bázisát erősítse és népszerűsítse.

 

Az adományozók – Aileen és Brian Roberts – szerint a Penn régóta a kutatás és a technológiai fejlesztések élvonalába tartozik. Az mRNS alapú vakcinák felfedezése óriási eredmény, ami az intézmény és Philadelphia városának hírnevét is öregbíti. A Penn életet megváltoztató kutatásait támogató Roberts család tagjai is kíváncsiak, hogyan dolgozik a tudósok és orvosok következő generációja azon, hogy felgyorsítsa a jövőt jelentő modern terápiák kifejlesztését.

 

 

A NÉVADÓ IS SZURKOL

 

Hamarosan megszületik a döntés, ki nyeri el először a Penn kutatói közül a „Katalin Karikó Fellowship Fund in Vaccine Development” támogatást.

 

A névadótól, Karikó Katalintól, a szegedi József Attila Tudományegyetem biológia szakján diplomázott és doktorált, majd a Szegedi Biológiai Központban kutatóvá vált, a közelmúltban az új típusú koronavírus elleni küzdelemben kulcsszerepű vakcina-fejlesztést kutatásaival megalapozó tudóstól megkérdeztük: a szíve szerint kinek szánná először a róla elnevezett ösztöndíjat.

 

– Nagyon szurkolok, hogy Pardi Norbertnek adják az első „Karikó ösztöndíjat". De félek, más szempontok dominálnak majd – fogalmazott Karikó Katalin.


Pardi_Norbert_es_Kariko_Katalin

 

A két tudóst a kisújszállási gyökerek, a szegedi egyetemi tanulmányok és az SZBK-beli kutatómunka emléke mellett az is összeköti, hogy 2011 és 2013 között együtt dolgoztak a Pennsylvaniai Egyetemen, majd az mRNS-kutatásokban döntő szerepet játszó Penn-beli laboratóriumát Pardi Norbertnek adta át Karikó Katalin.

 

Az mRNS-ben rejlő lehetőségekről a Karikó-Pardi páros folyamatosan konzultál, mint mester és tanítvány.

 

 

ÚJ CÍM A PROFESSZORNAK

 

A Karikó-Weissmann páros rendíthetetlen elkötelezettsége és kutatói szenvedélye, tudományos felfedezése inspirálta a világot.

 

„A Roberts Family Professorship” címet elsőként Drew Weissman nyerte el. A címhez tartozó anyagi elismerés lehetővé teszi, hogy a neves kutató többé már ne kényszerüljön arra, hogy az elnyert pályázati pénzekből kelljen fedeznie a saját fizetését is.


A Penn-t adományaival támogató „Aileen és Brian Roberts Alapítvány” hangsúlyossá tette, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman együttműködése olyan felfedezéseket alapozott meg, amelyek új utakat nyitnak a vakcinaalapú kezeléseknek és gyógymódoknak.


weissman_kariko_j

 

A két kutató partnersége és Penn-beli alapozó kutatása teremtette meg a történelmi jelentőségű Covid-19 betegség elleni mRNS-oltóanyagok kifejlesztését. Ezeket a vakcinákat világszerte alkalmazzák az új típusú koronavírus elleni küzdelemben.

 

A Roberts család támogatásával a fertőző betegségek és a rák elleni küzdelmet segítő ambiciózus kutatási program indul. A Penn munkatársai – többek között Weissman és Pardi, valamint a kutatók körüli team – a koronavírusok szélesebb körét megcélzó, illetve a szegényebb országok számára is elérhető oltóanyag fejlesztésén dolgozik. Az mRNS-paltformot az influenza, a genitális herpesz, a HIV és a malária ellen is be szeretnék vetni.

 

A Pennsylvaniai Egyetem és az azt anyagilag segítő magánalapítvány az új címmel a Penn vakcina-kutató professzora, míg az ösztöndíjalappal a BioNTech alelnöke előtt mint az mRNS úttörője előtt tiszteleg.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Forrás, Fotók: Penn News Release

 

 

Korábban írtuk:


Az mRNS technológia alkalmazásáért dolgozik Pardi Norbert, az SZTE-től a Penn-ig


Alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Karikó Katalin, a világhírű biokémikus

 

Karikó Katalin személyes tárgyakat adományozott a szegedi egyetemnek

 

„Anyai” tanácsok ifjú tudósoknak a világhíres női kutatótól, Karikó Katalintól

 

24 snitt Karikó Katalin, az „új női ikon” egy munkahetének filmjéből


Jácintok üzenet – Karikó Katalin a női siker titkáról


A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

 

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

 

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

 

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek