Bezár

Hírarchívum

Nyito_DW_KK_Horwitz-dijas

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

2021. augusztus 17.
4 perc

A Covid19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat. Ezzel a kitüntetéssel több későbbi Nobel-díjas tudóst is elismertek már. Összegyűjtöttük az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató eddigi címeinek és érmeinek néhány érdekességét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Először 2020 decemberében kapta föl a média a brit evolúcióbiológus, Richard Dawkins mondatát „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!” Karikó Katalin azóta közel félszáz elismerést kapott a Covid19 elleni messengerRNS vakcinák fejlesztését megalapozó kutatásaiért.

 

 

Ajánlólevél a Nobel-díjhoz?

 

A legújabb, a Louisa Gross Horwitz Díj elnyerését 2021. augusztus 16-án adták hírül. A Columbia Egyetem rangos kitüntetése átadó ceremóniáját 2022. január 5-én tartják. Addigra kiderül, Dawkins javaslata miként talált meghallgatásra a Nobel-díjról döntő bizottságban.


Katalin_Kariko_and_Drew_Weissman_Awarded_Horwitz_Prize_for_Pioneering_Research_on_COVID-19_Vaccines5

 

Karikó Katalin legújabb elismerése, a Louisa Gross Horwitz Díj a Nobel-díj újabb „ajánlólevelének” is felfogható. A Columbia Egyetem Irving Orvosi Központ rangos kitüntetésének jelentőségét mutatja, hogy az alapítása óta eltelt 54 évben a 106 Horwitz-díjas közül 51-en kaptak Nobel-díjat. Hasonlóképpen jellemezhető a Brandeis Egyetem elismerése. Az 50. Rosenstiel-díjat 2021. február 8-án vette át Karikó Katalin. A virtuális ünnepségről szóló tudósításunkban is megírtuk: az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat kapott.

 

E két amerikai díj közös jellemzője, hogy Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman együttesen kapja a kitüntetést. A spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a tudomány és technológia kategóriában a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő 7 kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el – adta hírül 2021. június 23-án a világsajtó.

 

 

Az ötletek sokszínűségéről

 

A Louisa Gross Horwitz Díjat 1967-es alapítása óta minden évben kiosztja a Columbia Egyetem a biológia vagy a biokémia területén végzett kiemelkedő alapkutatásokért. A két legfrissebb díjazott életrajzát is közreadó közlemény hangsúlyozza: „Dr. Karikó Katalin a németországi székhelyű BioNTech biotechnológiai vállalat vezető alelnöke. Emellett a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusa. Karikó a magyarországi Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológiából egyetemi diplomát és biokémiából PhD fokozatot.”

 

Interju_Katalin_Kariko_and_Drew_Weissman_Awarded_Horwitz_Prize_for_Pioneering_Research_on_COVID-19_Vaccines4


„A korábbi díjazottak közül sokan bevándorlók…” – olvasható a közleményhez csatolt interjúban, amely „a bevándorlók és az ötletek sokszínűsége” közötti összefüggést is feszegeti. Válaszában Karikó Katalin kifejti, hogy 1985-ben ismerősök és támogatók nélkül kezdett új életet a családjával az Egyesült Államokban. Szerinte a bevándorlónak hinnie kell abban, hogy minden problémán túljut, mert mindig megtalálja a megoldást. Hangsúlyozza: „Mindig alkalmazkodni kell a változó helyzethez.”

 

A Horwitz-díjas kutatók teljes névsorát böngészve Karikó Katalinon kívül nem bukkantunk olyan tudósra, aki magát hangsúlyozottan „magyar” és nem „Magyarországon született” kutatónak vallja.

 

Great_Immigrant_Great_American_2021_NYT_cimlap_20210704


Elismeri a bevándorlók hozzájárulását az Amerikai Egyesült Államok orvosbiológia területén elért sikereihez a Vilcek Alapítvány díja is. A Great Immigrant – Great American 2021-es cím adományozásával a Carnegie alapítvány 33 bevándorló közé emelte Karikó Katalint…

 

 

Kapocs Szent-Györgyihez

 

A Szegedi Tudományegyetemmel többen is munkakapcsolatban állnak a Louisa Gross Horwitz Díjat is elnyert Nobel-díjasok közül. Például a 2005. évben kitüntetett Ada Yonath, aki 2009-ben kémiai Nobel-díjat kapott, illetve az 1986-ban elismert Bert Sakmann, aki 1991. év élettani Nobel-díjasa. Mindkét kutató megjelent és előadást tartott Szent-Györgyi Albert 75 éves Nobel-díjára emlékezve az SZTE 2012. évi ünnepségén.


Nobel-dijasok2

 

Nemzetközi kutatói kapcsolathálóba helyezi a díjazottat minden egyes kitüntetés. Karikó Katalin kiemelkedő eredményeiért elnyerte már – többek között – a Public Health Award a „Research! America” szövetségnek az elismerését. A Bill Foege Global Health Award a MAP International jutalma, a Pioneer Award a Precíziós Orvostudomány Világkonferencia kitüntetése. Az Osztrák Kereskedelmi Szövetség révén a Wilhelm Exner Érmet nyerte, a Svájci Gyógyszerészeti Akadémiának köszönhetően a Reichstein-érmesek táborába tartozik.

 

Az SZTE Nobel-díjas kutatójával, Szent-Györgyi Alberttel összekapcsolja Karikó Katalint, hogy őt megelőzve nyerte el legelső elismerését. 1973-ban, diákként kapta meg alma matere, a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium és Szakközépiskola (ma: Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola) kitüntetését. A Jermy Gusztáv Díjat, amelyet az SZTE Nobel-díjas rektorának egy évvel később adományozott az iskola.

 

A két világhíressé lett tudós, a két egykori szegedi egyetemi polgár egyaránt elnyerte Szeged díszpolgári címét. Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin kutatói nagysága előtt azzal tiszteleg a Szegedi Tudományegyetem, hogy mindkettőjüket az egyetem közösségéhez köti a Doctor Honoris Causa címmel is.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Columbia Egyetem, SZTE NKI


Korábban írtuk:


Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

„Anyai” tanácsok ifjú tudósoknak a világhíres női kutatótól, Karikó Katalintól

 

24 snitt Karikó Katalin, az „új női ikon” egy munkahetének filmjéből

 

Jácintok üzenet – Karikó Katalin a női siker titkáról

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

 

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

 

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

 

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek