SZTE Info

Színházi ajánló az otthonmaradás idejére

Számos színházi program vált online ingyenesen elérhetővé 2020 tavaszán. A teátrumok közül például a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház teszi elérhetővé előadásait az online térben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Nemzeti Színház társulatának népszerű, Szentivánéji álom című produkciója 2020. március 31. éjfélig megtekinthető a színház YouTube-csatornáján. A Szegedi Nemzeti Színház 2018. évéről korábban írt ajánlónk elolvasható itt.


A Szegedi Pinceszínház honlapján letölthetjük a Tíz perc rádiószínház hanganyagait. Ezek a gyerekek számára is könnyedén befogadható, magyar klasszikus és kortárs irodalom írásaiból készült hangjátékok. Így például Trapiti, az SZTE elődintézményében diplomázó Darvasi László népszerű manócskájának a történeteiből is hallgathatunk itt részleteket.


A Katona József Színház az elmúlt napokban a Nóra – karácsony Helmeréknél, az Illaberek, és A nép ellensége című előadással lepte meg közönségét. A miskolci teátrum sem szeretné cserbenhagyni nézőit: elsőként a tavalyi évad egyik nagy sikere, az Édes Anna lesz elérhető 2020. március 26-án 19 órától. Ez a produkció 24 órán keresztül lesz megtekinthető a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-csatornáján.


Az erdélyi Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 15 korábbi előadását követhetjük a társulat YouTube-csatornáján, 2020. március 27-én, pénteken 19 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.