Bezár

Hírarchívum

konyvtar

3,5 millió forint támogatást kapott az SZTE Klebelsberg Könyvtár

3,5 millió forint támogatást kapott az SZTE Klebelsberg Könyvtár

2020. május 05.
2 perc

3 millió 500 ezer forint támogatást kapott a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben igényelt dokumentumok biztosítására: könyvek beszerzésére, és ezek postázására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) célja, hogy az olvasók minden dokumentumhoz hozzájussanak, függetlenül attól, hogy az az ország melyik könyvtárában található meg. Ebben a szolgáltatási rendszerben az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára is részt vesz, így az ország bármely pontjáról lehet az egyetemi könyvtártól is kölcsönözni, illetve a könyvtárban igényelhetők olyan könyvek, amelyek nem szerepelnek a Klebelsberg Könyvtár állományában.


– Ha bárki keres egy könyvet, ami nálunk nem található meg, de például egy székesfehérvári könyvtárban igen, akkor mi azt kölcsönkérjük Székesfehérvárról, postán elküldik nekünk, a kölcsönzés lejártát követően pedig mi visszapostázzuk – magyarázta el az ODR működését Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója. – Az ODR egy országos adatbázison alapuló rendszer, amelyben az ország majd összes könyvtárának az állományát meg lehet találni. Az ODR működtetése az EMMI illetve az Országos Széchényi Könyvtár feladata, és azok a könyvtárak, amelyek részt vesznek a dokumentumküldésben, minden évben pályázhatnak támogatásra kétféle jogcímen: könyvek beszerzésére, illetve a postaköltségre, hogy a szolgáltatást működtetni tudják.

 

A szegedi egyetem könyvtára idén 3,5 millió forint támogatást nyert el, az elnyert összegből könyveket vásárolnak és postaköltséget fizetnek. A Klebelsberg Könyvtárban nagy a dokumentumforgalom: ezzel a feladattal egy három fős csoport foglalkozik, ők intézik a személyesen vagy online beérkező kéréseket. 2019-ben csaknem kétezer kérést teljesítettünk más könyvtárak részére, mi pedig 262 alkalommal kértünk és kaptunk dokumentumokat saját olvasóink számára.

 

A könyvtár állományából gyakran kérnek kölcsön olyan könyveket, amelyek szegedi vonatkozásúak, vagy valamilyen módon az egyetemhez kötődnek, és más könyvtárakban nem találhatók meg. Más könyvtárak olvasói kérnek kölcsön olyan ritka nyomtatványokat, amelyekből országosan egy-egy példány áll a könyvtárak rendelkezésére, vagy olyan könyveket, amelyek nagyon népszerűek, de csak kis példányszámban jelentek meg. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár olvasói elsősorban oktatási és kutatási célra szoktak könyveket, folyóirat-cikkeket kérni, de más könyvtárak sokszor szépirodalmat is kérnek kölcsön.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek