SZTE Info

SZTE_

Kutatási és innovációs pályázatot nyert a EUGLOH Szövetség!

Az öt partneregyetemet számláló EUGLOH Szövetség sikerrel pályázott a Horizon 2020 keretprogram felhívására, amely segítségével az eddig oktatási együttműködést kutatási és innovációs dimenziókkal bővíthetik. A projekt a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2019-ben létrejött, öt jelentős európai egyetemet (Université Paris-Saclay, Lund University, Ludwig Maximilian University, University of Porto, Szegedi Tudományegyetem) tömörítő EUGLOH Szövetség az első Európai Egyetemi Szövetségek egyikeként kezdhette meg az oktatási tevékenység összehangolását, a szerteágazó oktatási együttműködések kiépítését. A EUGLOH Szövetség nemrégiben örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság támogatásra méltónak ítélte az Európai Egyetemeket támogató felhívásra benyújtott újabb pályázatát. Az elnyert pályázat 2020 szeptemberétől további támogatást biztosít a Szövetség számára az oktatási együttműködéseken túl a közös kutatási és innovációs tevékenységek kiépítésére.


“The European Alliance for Global Health – Transformation through Joint Research and Innovation Action” (EUGLOHRIA) nevű új projekt a Szövetség oktatási aktivitásaira építve egy igen ambiciózus terv alapján a kutatás és az innováció irányába nyit, ami által a szövetség világklasszis felsőoktatási, valamint globális egészségi irányzatokra épülő kutatói és innovatív együttműködéssé fejlődhet.


A projekt a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra. A partnerintézmények kiválóságára és interdiszciplináris tapasztalataira alapozva a Szövetség egy közös, virológiai kutatásért felelős akcióterv kidolgozásával válaszol a kialakult krízishelyzetre, kifejezetten a COVID-19 vírusra és annak válfajaira fókuszálva. Az akcióterv alapján a Szövetség a kutatóintézeteihez való hozzáférés biztosításával a kapacitásnövelést, továbbá a fenntartható innovációt és a helyi ökoszisztémában létesíthető akadémiai-üzleti együttműködéseket helyezi előtérbe. Ezáltal hangsúlyozza a kutatás jelentőségét az egészségügyi innovációkban, valamint támogatja a globális egészségügyi szakértők következő generációját.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.