Bezár

Hírarchívum

nyito_eu-ben_dolgozok_mintavetel

Hatásos volt a járvány elleni védekezés a Szegedi Tudományegyetemen

Hatásos volt a járvány elleni védekezés a Szegedi Tudományegyetemen

2020. július 16.
3 perc

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az SZTE júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. A klinikák egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában saját költségén biztosította az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóinak és a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus szűrését, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy ezen fokozottan védendő intézményekben gócpont alakuljon ki.


A tesztelés mellett az orvosok, az ápolók és az orvostanhallgatók szakszerű felkészítésével is védekeztek a járvány terjedésének megállítása ellen. Az egyedülálló képzésekkel a járvány esetleges újbóli terjedésére is felkészültek.


Nincs pozitív teszt az egészségügyi dolgozók körében

2020 júniusában több mint 4000 dolgozó szűrését végezték el az SZTE klinikáin, köztük az orvosok, az ápolók, a szakasszisztensek és a takarító személyzet vizsgálatát is. Az ingyenes szűrés során minden, az SZTE-n dolgozó egészségügyi és az egészségügyben dolgozó munkatárs részére COVID szűrést (koronavírus PCR) és COVID-19 fertőzés lezajlását mutató tesztet (koronavírus immunglobulin mérést) biztosított a Szegedi Tudományegyetem.


– A PCR vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtunk. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján kevesebb, mint 25 fő az, aki nagy valószínűséggel tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átesett a víruson. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hatásos volt a védekezés a szegedi klinikákon – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


Szűrték az Egyházmegye dolgozóit is

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem ingyen végezte el a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények 160 alkalmazottjának és 600 ellátottjának koronavírus szűrését is. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai júniusban több helyszínen, így például Szegeden a Harmat utcai Bálint Sándor Szeretetotthonban, az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült fiatalok számára fenntartott bentlakásos intézményben, a Kálvária Védőotthonban, Hódmezővásárhelyen a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatóban, Újkígyóson a Szent Erzsébet Szeretetotthonban és Gerendáson a Szent József Szeretetotthonban végezték el a garat és orrtörlet, valamint a vérminták alapján a tesztelést. A vizsgálatok során egyetlen pozitív tesztet sem találtak.


Speciális képzések zajlottak a koronavírus-járvány kapcsán

A mintegy 5000 teszt elvégzése mellett több száz orvos, egészségügyi szakdolgozó és orvostanhallgató felkészítésével is védekeztek az elmúlt hónapokban a koronavírus terjedésének megállítása ellen, így a járvány esetleges visszatérése esetén az infrastrukturális feltételek mellett a megfelelő számú és felkészültségű szakember gárda is rendelkezésre áll a Szegedi Tudományegyetemen.


A szegedi klinikákon több alkalommal tartottak tréningeket a lélegeztetőgépek kezeléséről, az alapvető lélegeztetési beállításokról, riasztáskezelésekről, zavarelhárítási lépésekről, valamint a légútbiztosítási és lélegeztetési ápolási ismeretekről. Az orvosok és szakdolgozók hiánypótló egészségügyi képzése mellett az orvostanhallgatók felkészítése is megtörtént. A több mint 100 önkéntesként jelentkezett magyar és külföldi hallgatónak különböző képzéseket biztosítottak, így például a lélegeztetett betegek ellátásával, ápolásával kapcsolatos tudnivalókat is elsajátították az egyetem készségfejlesztő központjában. A képzést elvégzett hallgatók így olyan körülmények között is bevethetővé válnak, amikor valódi fertőzött betegeket kell megmenteni.


A képzésekről bővebben az alábbi videóban tájékozódhat:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek