Bezár

Hírarchívum

THEALTER30

30. THEALTER az SZTE színháztudománnyal foglalkozó oktatója, Jászay Tamás iránytűjével

30. THEALTER az SZTE színháztudománnyal foglalkozó oktatója, Jászay Tamás iránytűjével

2020. augusztus 13.
6 perc

Közel harminc előadással, 9 napon át és kilenc helyszínen várja a nézőket a 30. THEALTER. A szegedi nyári színházélményhez tartozó, 2020. augusztus 14-22. közötti fesztiválhoz a THEALTER művészeti tanácsadójától, Jászay Tamástól, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusától kértünk iránytűt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Összegzés helyett a jövőbe néz, két ősbemutatót is kínál a 30. THEALTER. A törzsgárda mellett sok-sok fiatal alkotó és néző élvezheti idén is a szegedi színházi fesztivált – fogalmazott Jászay Tamás. A THEALTER művészeti tanácsadója elárulta: 2020 februárjában negyvennél is több előadást terveztek a 30. születésnapját ünneplő fesztiválra. Ám a koronavírus-járvány és a működési támogatás körüli változások bizonytalanná tették a programot. – Nagy öröm, hogy mégis sikerült összerakni a 2020. augusztus 14-22. közötti, hangsúlyozottan nem kompromisszumos programot.

 

 

Ahol a törzsközönség is fiatalodik

 

Egyetemisták, főiskolások, friss diplomások álltak össze egy-egy projekt kedvéért. Hiába 30 éves a THEALTER, nem öregszik! Továbbra is a huszon-harminc évesekre fókuszál.

 

– A THEALTER törzsközönségéhez tartozók között többen is vannak, akik immár a 30. alkalommal ülnek a „régi zsina” és a többi helyszín padsoraiban. De az utóbbi, bő egy évtizedben nagy hangsúlyt fordítottunk arra, hogy fiatalok legyenek jelen a színpadainkon, így az alkotókkal együtt fiatalodik a nézőközönség is – vélekedett Jászay Tamás. Hagyomány, hogy a színházi alkotók jórészt a saját korosztályukat szólítják meg, vonzzák be a nézőtérre.

 

Bábszínház is érkezik. Nagyzenekarral, vetítéssel varázsolják el a nézőket. Mert műfajilag is sokszínű a THEALTER! A bábelőadástól kezdve a kortárs táncig színes a kínálat. A sor folytatható: monodráma, próza, koncert, táncszínház, zenés próza…

 

 

Újragondolt „kötelező irodalom”

 

– A budapesti Dollár Papa Gyermekei társulat nem először szerepel a THEALTER programjában. Idén két produkcióval, három előadással jelentkeztek: a Tágra zárt szemek próbája már járt Szegeden, most két előadáson is megtekinthető – emlékeztetett a THEALTER művészeti tanácsadója. – A Lady Chatterley szeretője új produkció. Mindkét mű a férfi – nő viszony testiség, szexualitás vonulatát dolgozza föl izgalmas, kortárs megközelítésben.


dollarpapa_tagrazart_foto_thealterphoto2018

 

Szintén visszatérő vendég az egykori kaposvári egyetemistákból verbuválódott csapat, az immár budapestivé lett k2 Színház. Két tantermi előadásuk a fiatalokra fókuszál. Az egyik, a Ki vele, Néró! című színház Kosztolányi Dezső: Néro, a véres költő című művéről gondolkodik a nézővel együtt. A társulat másik produkciója, Az apostol is „kötelező”, hiszen Petőfi Sándor: Az apostol című elbeszélő költeményét dolgozza fel. Aki nem szeret kötelező olvasmányt kézbe venni, de érdekli, mit tartalmaznak a művek, esszenciát kaphat a THEALTER-en.


k2_kivelenero_foto_ToldyMiklos

 

– A „külföldi társulatoknak” nagyon drukkolunk, hogy rendben megérkezzenek. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két előadása közül Tasnádi István: Nézőművészeti főiskola című bohózata a színházba járási szokásainkat figurázza ki. A produkció különlegessége, hogy az az Urbán András rendezte, akire e műfaj nem jellemző – magyarázta az SZTE oktatója. – A szabadkaiak másik előadása Gusztáv a hibás mindenért címmel fut. Kíváncsi vagyok, hogy a világhírű magyar gyurmafigurás rajzfilm miként ihlette meg a népszerű szerb rendezőt, vagyis: Kokan Mladenović mit kezd ezzel az ikonikus magyar figurával, mit csinál Gusztáv a mai világban?

 

 

A művészeti tanácsadó kedvencei

 

A fiatal magyar rendező generáció jeles alakjától, Tárnoki Márktól három előadást is láthat a 30. THEALTER közönsége. A gimnáziumi korosztályt szólítja meg a Robert Musil regényét feldolgozó Törless iskolaévei című produkció ősbemutatója. Az Henri Charriére önéletrajzi bestsellereként és „börtönös filmként” – Steve McQueen és Dustin Hoffman szereplésével – klasszikussá vált Pillangó, a sokszereplős és akciódús történet monodráma feldolgozása is különleges színházi élményt ígér. Tárnoki jegyzi rendezőként a kétszereplős Hagyatékot is, mely a szülő-gyerek kapcsolatról beszél szokatlan nézőpontból.

 

– Én, ha egyetlen programot választhatnék a gazdag kínálatból, valószínűleg a Kezdhetek folytatódni című előadásra vennék belépőt. Az Ördögkatlan Fesztivál – Radnóti Színház Petri--estjén Pál András és Rozs Tamás mond, énekel Petri-verseket, a nézőkkel közös sörözés közben – fogalmazott Jászay Tamás. Szerinte e „zenés prózát” jó lesz összehasonlítani az Andaxínház Alkotócsoport szintén Petrihez kötődő, Arcból arcba című irodalmi felolvasó estjével. Az egyetemi oktató szerint is érdekes, hogy Petri György költő alakjához két THEALTER-előadás is kapcsolódik.


andaxinhaz_arcbol_foto_BrozsekNiki

 

A koronavírus és a pandémia a hagyományosan megszokott programokon módosított. A 30. THEALTER-t is jellemző „színház, zene” mellett megőrződött az akadémia.

 

Lesz „kritikus szekció”, csak a szokásos élő beszélgetések helyett online vitatjuk meg az alkotókkal a produkciókat. E video felvételek felkerülnek a THEALTER honlapjára, így később is elérhetők lesznek – magyarázta Jászay Tamás. A „blog junior” is folytatódik: a Szegedi Tudományegyetem színháztudománnyal foglalkozó hallgatói Jászay tanár úr irányításával, de a korábbiakhoz képest kicsit más formában közlik a szövegeiket. – A lényeg, hogy minden előadásról lesz másnap, vagyis szinte azonnal visszacsatolás videóval és írt szöveggel.

 

Ingyenes performansz, néhány visszatérő és számos új produkció vívja ki a nézők érdeklődését a szegedi MASZK Egyesület által immár három évtizede életben tartott, idén a tervezettnél kicsit későbbi, 2020. augusztus 14. és 22. közötti THEALTER fesztiválon.

 

Karantén-termékkel, az Egy nő című alkotással jelentkezik a szegedi Homo Ludens Project. E filmpremieren kívül további szegedi produkciókban is megmutatkozik a genius loci.


KVtarsulat_emancik_maszk_lennivagynem_foto_KovacsJuJu


Ilyen például a MASZK Egyesület, a budapesti KV Társulat és az E-Mancik Színházi ManifaktúraO. Horváth Sára: Lenni vagy nem című – koprodukciója.


megyekutanad_foto_ReveszRobert


A gyermekvállalás kérdéseit boncolgató színház mellett a záró napon visszahozzuk a több szálon is Szegedhez kötődő, szintén MASZK-os koprodukciót, az SZTE alumnusa, Grecsó Krisztián regénye alapján íródott Megyek utánad című sikerdarabot – emlékeztetett Jászay Tamás. – Reméljük, hasonlóképpen vonzza a nézőket a REÖK-ben már bemutatott, Herczeg T. Tamás, az SZTE címzetes főiskolai docense által rendezett Übü, a király című produkció, amelyben az SZTE oktatói közül ketten – Balog József és Kosztolányi József – is színpadra lépnek.


metanoia_jegdoktrinak_foto_TothBalazsZoltan


És a nagy rajongótáborral rendelkező Metanoia Artopédia ismét bemutatja a Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára, harminchetedik variáció című előadást, de már nem a korábbi helyszínen, a Grand Caféban, hanem a nagyobb nézőterű és sajátos hangulatú Régi Zsinagógában.


A szegedi nyári színházi kínálatot – a szervezők nagy küzdelme árán, a járványügyi helyzetre reflektáló „Köszönjük Magyarország!” program támogatásával – gazdagíthatja 2020. augusztus 14. és 22. között a 30. THEALTER, amelyre a jegyeket már kínálják itt.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Illusztráció: thealter.hu


A 30. THEALTER műsornaptára elérhető a rendezvény honlapján és itt.


*

Korábban írtuk a 30. THEALTER Fesztiválról:

Együtt írjuk a Jég-doktrínák variációit

Jászay Tamással: „A nap 24 órájában a színházzal foglalkozom”

Színház helyett karanténfilm: Egy nő - A Homo Ludens Project filmbemutatója

A múltbéli sebek hatásáról hallottunk a Thealteres előadáson

Lenni vagy nem? – Aktuális és megosztó téma a színpadon

 

*

 

Korábban írtuk a szegedi nyári színházakról

2020:

Az emberiség nehézségei csak a szellem erejével győzhetők le” - interjú Herczeg Tamással

„Nagyon erős a pillanatnak a hatalma…” – interjú Balog Józseffel

Hatalomról és szerelemről szól, a pandémiáról is üzen az Agrippina

„Aranykapu, amin keresztül be lehet lépni az arisztokráciába” – Úrhatnám polgár a szegedi szabadtérin

Úrhatnám polgár a szegedi szabadtérin

2019:

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

Egyetemi és egyetemes témák a Thealter Fesztivál kilenc napján

*

Korábban írtuk a Metanoia Artopédiáról:

Párizsban járt a Metanoia Lomtár – egykori egyetemi színpados nagysikerű kiállítása tiszteleg a Bauhaus iskola előtt



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek