Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Fulop_prof_SZAB_elnok

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

2019. november 23.
4 perc

Magyar tudomány kategóriában jelölt a Prima Primissima díjra az akadémikus Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke is, Ádám Veronika farmakológus és Szász Domokos matematikus mellett. A közönség díjra szavazni 2019. december 4-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A példakép állítás a Prima Primissima küldetése. Azokat a kiválóságokat ismerik el, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára – olvasható a 2013 óta az OTP Bank által gondozott és finanszírozott Prima Primissima díjat, is bemutató honlapon.

 

 

Kategória a tudománynak

 

„Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 10 kategóriában 30 díjazottat választanak majd ki. A magas erkölcsi elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink.”


Fulop_prof_SZAB_elnok

 

Kiválóságokat hirdetnek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet kategóriában. Az SZTE professzora, az akadémikus Fülöp Ferenc a Magyar tudomány kategóriában "Prima".

 

Minden kategóriában 3 díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms szavazással dől el. Szavazni 2019. december 4-ig lehet. A Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb.

 

 

Máris Prima díjas az SZTE professzora

 

Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar korábbi dékánja, Széchenyi-díjas professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke a Magyar tudomány kategóriában jelölt, azaz Prima. De a Primissa címért versenyben áll a két másik akadémikussal: Ádám Veronika farmakológussal és Szász Domokos matematikussal.


Fulop_F

 

Hat éven át a Chinoin Gyógyszergyár alkalmazottjaként Fülöp Ferenc megtanulta az ipari szemléletet, a kutatómunka hasznosítási oldalának fontosságát. Több mint 35 szabadalommal rendelkezik.

 

Heterociklusos vegyületek szintéziséhez, az aminosavak és a béta-aminosavak szintéziséhez vonzódik leginkább. Változatos technikákkal készít új vegyületeket.

 

Egyetlen magyarként szerepelt Fülöp Ferenc 2018 októberében a ChemPubSoc Europe legmagasabb rangú, 2015-ben alapított díjával kitüntetettek listáján – adtuk hírül A vegyületeket tervező SZTE-professzor, Fülöp Ferenc akadémikus cikkei is díjazottak című írásunkban.


GYTK_Fulop_F_kituntetes_CPSE

 

Dizájner drogok – kiemelkedő veszélyek címmel Kolozsvárott is tartott előadást. Erről a helyi sajtó, az Erdélyi Napló is beszámolt a Két lábon járó kísérleti alanyok című cikkben. Gyógyszerhatás és sztereokémia címmel tartottam előadást a Szabadegyetem – Szeged XX. szemeszterében. A graduális képzésben Gyógyszerészi kémia és Bevezetés a gyógyszerkutatásba elnevezésű tárgyakat oktatja az SZTE GYTK-n Fülöp Ferenc professzor, akadémikus.

 

Egyébként a Szegedi Tudományegyetem jeles kutatói közül eddig csak a lézerfizikus, egyetemi tanár Bor Zsolt került a jelöltek közé, s lett 2013-ban a Magyar tudomány kategóriában Prima.

 

 

Szavazzon 2019. december 4-ig!

 

„Reméljük, a 15 éves évfordulón az eddigi években megszokottnál is több szavazat dönt majd arról, hogy a jelöltek közül ki lesz a Közönségdíj nyertese. A voksolás résztvevői között idén is sorsolással választjuk ki, hogy ki nyeri az új Mercedes-Benz GLA személygépkocsit, érdemes tehát figyelemmel kísérni a szavazás részleteit, amelyek rövidesen elérhetőek lesznek a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán” – nyilatkozta Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.


A szavazatokat a +36 70 707 7000 számon lehet leadni a jelöltek SMS kódjának beütésével. Egy SMS-ben csak egy jelöltre lehet szavazni.

 

A szavazás időtartama: 2019. október 31. 08.00 – 2019. december 04. 24.00 óra. A 4. sorszámú Magyar Tudomány kategórián belül Fülöp Ferenc kódja: sms 11.


További információk a szavazási szabályzatban találhatók.


SZTEinfo - Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


A fenti összeállítás szerkesztett változata megjelent a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Alma Mater Magazin 2019-2020. évi 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin aloldaláról, vagy lapozgatható formában itt is.


Fulop_Ferenc


További cikkek az Alma Mater Magazin 2019-2020. /1. számából:


Generációk elismerése az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén

A jövő a kreativitás - interjú Hajnal Dániel filmvágóval

„I am Soyuz” Lili: „Mindenhol otthon érzem magam”

Alumni Uni – Tudásműhely: Újratervezés

Világhírű IT-s cégeknél az SZTE TTIK egykori hallgatója

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

Vámbéry nyomdokain járt, környezeti katasztrófa veszélyéről szól az SZTE geográfusa

Identitások fogságában – Radnóti Miklósra emlékezünk

Pro és kontra: A modernizált Bánk bánról

Rendhagyó Kávészünet az SZTE őszi fesztiváljának buliszínpadán

Az SZTE „Vers délben” programsorozatáról a magyar költészet napja alkalmából

Egyetemi kurzus a civil önkéntesség

Az SZTE MK legújabb díszpolgára a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek