SZTE Info

III. Móra Interdiszciplináris Konferencia

Móra Interdiszciplináris Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferenciát tartanak december 6. és 8. között az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban. A háromnapos rendezvényen több mint 100 hallgató mutatja be munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokat tematikusan állították össze, december 6-án, pénteken a természettudományi, szombaton a bölcsészettudományi, vasárnap a társadalomtudományi szekció előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Szó lesz – többek között – a Magyar Néphadsereg légi és rádió felderítő tevékenységéről, a német emigrációs társaságokról, a római éremképekről, a kora újkori angol kereskedőtársaságokról, a klímapolitikáról, Kárpátalja turizmusáról, a nanoméretű száraz porinhalációs készítmények fejlesztéséről, az iskolai zaklatásról, a mainstream popzenéről, a házasság jogi szabályairól, a cyberbullying aktuális kérdéseiről és az okostelefonfüggőségről is.


A konferencián az SZTE szakkollégistái mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem, a Szent István Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói is részt vesznek.


A részletes program itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.