Bezár

Hírarchívum

michelisz_2_kiemelt_nagy
Világbajnok autós a szegedi pneumobilok kormánya mögött

Világbajnok autós a szegedi pneumobilok kormánya mögött

2015. március 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem mérnök hallgatóival is találkozott Michelisz Norbert, Európa-kupa és többszörös világbajnok futamgyőztes magyar autóversenyző. 2015. március 24-i szegedi látogatásán a túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője jövőbeni terveikről faggatta az egyetemistákat és kipróbálta a hallgatók léghajtányait is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar autóversenyző, Michelisz Norbert az SZTE hallgatóit 2015. március 24-én kora délután a Dorozsmai úti MOL-kútnál várta.

 

 

Hibátlanul működő járgányok

 

A szegedi mérnökhallgatók többszörösen nyertes, saját tervezésű léghajtányát, a MKLaerent egyszer már vezette a népszerű autóversenyző. Szegedi látogatása alkalmával a piros pneumobil mellett a DIFF-AIR nevet viselő járművet is kipróbálta Michelisz Norbert.Az autók műszaki felépítéséből is látszik, hogy jól megtervezett járművekről van szó, még ha nem is csúcssebességre tervezték őket. Hatalmas élmény volt számomra, hogy kipróbálhattam az autókat. Tökéletesen és hibátlanul működnek” – fogalmazott az autóversenyző. Hozzátette: „Nagy öröm látni, hogy milyen tehetséges fiatalok tanulnak Szegeden és milyen szép eredményeket értek már el az alternatív meghajtású motorokkal.”

 


Kiemelkedő versenyeredmények


„Öröm volt Norbival találkozni, az autók műszaki felépítéséről, az elért versenyeredményekről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk” – mondta Kéri Tamás, a szegedi egyetem gépészmérnök szakos hallgatója. Az egyetemistától megtudtuk: a személyautókhoz nem hasonlíthatók a pneumobilok. Nagy nyomaték jellemzi a járműveket, melyeket kifejezetten gyorsulásra terveztek, így hosszú távra nem alkalmasak.

Számos versenyen szerepeltek már a szegedi egyetem mérnök hallgatói által tervezett és épített járművek. A léghajtányok rendre dobogós helyezést értek el a megmérettetéseken.

Mi lesz a következő verseny?” – kérdezte Michelisz Norbert a fiatalokat. Négy különböző járművel, májusban az egri Nemzetközi Aventics Pneumobil futamon áll rajthoz ismét a szegedi egyetem csapata – tudtuk meg.

 

Michelisz_Norbi_Pneumobile_talalkozo_MOL_2015._marcius_24_OG_Galeria
Világbajnok autós a szegedi pneumobilok kormánya mögött - GALÉRIA


Először a rotterdami versenyen

 

Az SZTE Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar oktatóiból és hallgatóiból álló csoport 2015-ben első alkalommal méretteti meg magát a nemzetközi Shell Eco-marathon Europe-on. Az SZTE STECO nevet viselő csapatának tagjai kifejezetten alacsony fogyasztású elektromos hajtású járművet terveznek.

A lehető legkisebb ellenállás érdekében csepp alakú járművet építünk. Kiugróan jó eredményt nem várunk az idei versenytől, célunk, hogy sikeresen megépüljön az autó, és eleged tudjunk tenni a szigorú kritériumoknak” – mondta Péter Szabó István. A mérnök kar oktatója hozzátette: a csapat tervezi, hogy jövőre egy továbbfejlesztett modellel ismét megméretteti magát a nemzetközi színtéren.

 


Olajszint mérés és belváros autózás a nyeremény

 

A MOL és a Multipont nyereményjáték akciójának szegedi nyerteseivel is találkozott a híresség. A szerencsések autogramos emléklappal gazdagodtak és lehetőséget kaptak arra, hogy autójuk olajszintjét Michelisz Norbert mérje meg.

Az őszi játék szegedi nyertese, az SZTE egyik munkatársa pedig együtt autózhatott a többszörös világbajnok futamgyőztes magyar autóversenyzővel Szeged belvárosában.

 


A fődíjas élményei

 

A találkozó után az első gondolatom az volt: felpörögtem. Annyira pozitívan töltött fel az a kis idő, amit beszélgetéssel tölthettünk el Norbival. Megvallathattam mindenféle témában és ő kedvesen és készségesen válaszolt” – meséli Marton Zsuzsanna, aki abban a szerencsében részesült, hogy együtt autózhatott Michelisz Norberttel Szeged belvárosában. Az SZTE munkatársa végtelenül szerény és jó humorú emberként jellemezi a többszörös világbajnok futamgyőztes versenyzőt, aki tudja az értékeit és ismeri a korlátait. „Az őt körülvevő emberekről, a családjáról és a kedveséről nagy szeretettel mesél. Érdemes őt példaképül állítani a mai fiatalság elé” – összegzi a fődíjas. Marton Zsuzsanna eddig is figyelte a bajnok eredményeit, de a szegedi találkozó után biztosan kinn lesz a következő , a 2015 májusi Hungaroring WTTC futamon és szurkol a magyar autóversenyzőnek.

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Korábban írtuk:

Szegedi mérnök hallgatókkal találkozik a világbajnok autós

Innovációs világversenyre készül az SZTE mérnök csapata

Szegedi aranyérem a Pneumobil versenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek