Bezár

Hírarchívum

steco_kiemelt

Innovációs világversenyre készül az SZTE mérnök csapata

Innovációs világversenyre készül az SZTE mérnök csapata

2015. március 03.
2 perc

Környezetbarát, innovatív, egyedi tervezésű és gyártású járművel indul a szegedi egyetem STECO csapata a rotterdami Shell Eco-Marathon verseny európai futamán. Az előkészületekről az SZTE-formáció tagjait kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ egyik legnagyobb kihívását jelentő mérnöki versenyen első alkalommal indul SZTE-s csapat: elektromos prototípus autó fejlesztéssel pályáznak. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar oktatóiból és diákjaiból álló csapat neve: STECO, amely az SZTE és az Eco szavak összeolvadásából született.


Egyedülálló és nagy kihívást jelent számunkra a verseny, számos európai csapat és más hazai felsőoktatási intézmények is neveztek a megmérettetésre. A benevezett csoportok közül sokan nem jutnak ki a pályára a biztonsági előírások miatt, ezért nagyon-nagy hangsúlyt fektetünk a tesztekre” – mondta el kérésünkre Kokavecz János. Az SZTE TTIK Műszaki és Anyagtudományi Intézet oktatójától azt is megtudtuk, hogy a verseny bemutatkozási lehetőséget nyújt a Szegedi Tudományegyetemnek. A STECO csapat a legjobb eredményre törekszik. A cél, hogy a középmezőnyben végezzenek, ezért egy olyan elektromos autó építenek, amely megfelel a Shell Eco-Marathon verseny műszaki követelményeinek.


A formáció innovatív szerkezetének célja, hogy az elektromos hajtású jármű a lehető legkisebb fogyasztással minél nagyobb távolságot tegyen meg, ezért is fontos az elektromos motor vezérlésének megfelelő technikája, valamint a minél kisebb tömeg elérése- fogalmazott Péter Szabó István a Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet munkatársa. Az áramvonalas, háromkerekű, egyedi tervezésű és gyártású, főként kerékpáralkatrészekből épülő jármű tervezésénél meghatározóak az aerodinamikai szempontok. A jármű külső burkolatának színe még nem végleges. De azt már biztosan lehet tudni, hogy a szegedi egyetem logójának módosított változata, a csapattagok és a támogatók neve szerepel rajta. Az innovatív eco- járgány várhatóan 2015 májusának első felére készül el – tudtuk meg a STECO csapattagoktól.


A csoport készülő Facebook oldalán teszi majd közzé a versenyre készülés mozzanatait. Itt várják a szurkolók, támogatók like-jait is. Az épülő járműről, a fejleményekről képekkel illusztrálva a szegedi egyetemi sajtó is beszámol.


További információ a csapat honlapján.


SZTEinfo – G. E.

Fotó: Ó. G.


Korábban írtuk: SZTE-csapat a mérnöki világversenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek