Bezár

Hírarchívum

Születésnapján köszöntötték a 85 éves Aracsi Lászlót

Születésnapján köszöntötték a 85 éves Aracsi Lászlót

2014. október 28.
2 perc

Aracsi Lászlót, a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskola volt tanárát, igazgatóhelyettesét 85. születésnapja alkalmából Huszár Lajos zeneszerző köszöntötte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
aracsi_laszlo
Aracsi László

„Igen, ezt is megértük! Aracsi László, a szegedi konzi, Zeneművészeti Szakközépiskola valahai növendékeinek szeretett tanára és valahai tanárainak szeretett kollégája és igazgatóhelyettese betöltötte nyolcvanötödik életévét. Itt él ma is közöttünk, hajlott korát és betegségeit megadóan viselve. Hogy személyesre fordítsam a szót: 1963 és 1967 közti szegedi diákéveimben tanárom volt, szigorú, de jóságos és megértő pedagógust ismertem meg benne. Később, amikor 1973-ban a Zeneakadémián megkaptam zeneszerző diplomámat, ő volt az, aki visszahívott tanárnak régi iskolámba. Igazgatóhelyettes volt akkoriban, aki szeretettel irányította a zenei szakképzést, és ha kellett, önfeláldozóan védett bennünket felettes szervünk, a Tömörkény Gimnázium nem mindig megértő vezetésének szeszélyei ellen. Amikor 1989-ben – öt év távollét után – visszatértem Szegedre, a konzinak már új igazgatóhelyettese volt. Ettől kezdve ő, aki volt már tanárom és főnököm, most atyai barátommá vált, s az is maradt a mai napig. Amikor meglátogatom vagy telefonon beszélek vele, bőségesen kapok tőle most is szeretetet, megértést, érdeklődést, megbecsülést.

Aracsi László ma is él, itt van Szegeden. A külvilággal és a zenei élettel való kapcsolatai meglazultak, lakásából alig képes kimozdulni. Már régóta nyugdíjas, de ezeket az éveket-évtizedeket is igyekezett pozitív tevékenységgel kitölteni: aktív kapcsolata volt (van) a református egyházzal, verseket írt, és segédkezett apósának, a méltatlanul elfelejtett Ormos Gerő írónak újrafelfedeztetésében, könyveinek sajtó alá rendezésében. Megmaradt szerető férjnek, apának, nagyapának és dédpapának. Amit elérni képes volt, azt elérte. Akinek segítenie kellett, annak segített. Ha áldozatot kellett hoznia, meghozta. Amit el kellett viselnie, azt elviselte. Szeretetével nem fukarkodott. Kell ennél több?

Kedves Laci! Születésnapodon kívánok Neked nyugodt életet, lelki békét, a mainál jobb egészséget és minél kevesebb szenvedést. És azt, hogy Ági továbbra is Veled maradjon. Isten éltessen!” – fogalmazott Huszár Lajos zeneszerző.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek