Bezár

Hírarchívum

Illegális migrációról a Tudósklubban

Illegális migrációról a Tudósklubban

2013. november 25.
2 perc

Lukács János rendőr dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tartott előadást a SZAB Tudósklubban november 21-én „Az illegális migráció helyezte Csongrád megyében – másodszor” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

lukács jánosHuszonegy éve oktat a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszéken Lukács János rendőr dandártábornok. A megyei rendőrfőkapitány november 21-én a SZAB Tudósklubjában tartott előadásában a Csongrád megyei illegális migráció helyzetéről tájékoztatta a hallgatóságot. Három évvel ezelőtt már referált ugyanerről a témáról. Az akkori számadatok és a mostaniak összehasonlítása is alátámasztotta a tényt, hogy az illegális migráció rendkívül aktuális téma. Az utóbbi időben ugyanis soha nem látott embertömegek érkeztek hazánkba a zöldhatáron. Idén minden rekord megdőlt Csongrád megyében: már több mint 16 ezer határsértőt fogtak el a határrendészek. (Több embert tartóztattak fel, mint ahányan a homokháti kistelepüléseken, Üllésen, Bordányban, Forráskúton és Zsombón összesen laknak.) Összehasonlításképpen: 2004-ben, amikor a déli határszakaszon létrehozták a kirendeltségeket, 34 határsértővel szemben kellett intézkedniük. Nyáron volt olyan nap, hogy a Csongrád megyei határszakaszon huszonnégy óra leforgása alatt 276 határsértőt fogtak el az egyenruhások.

Lukács János a három évvel ezelőtti változásokról is beszámolt: szó esett többek között a stabil hőkamerarendszerről, a Mélységi Migrációs Osztály létrehozásáról és a nagyfai ideiglenes befogadóállomásról is. Hallhattunk arról is, hogy az illegális bevándorlók elsősorban Ázsiából és Afrika felől, összesen 80 különböző országból érkeznek. A rendőrfőkapitány egy kisfilmet is levetített, amelyben a határrendészet fényképeit és videóit láttuk a felderítésekről. Hallhattunk a várható trendekről és a határrendészet jövőbeli feladatairól is.

 

SZTEinfo



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek