SZTE Info

Velünk élő természet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„Velünk élő természet” címmel nyílt fotópályázatot hirdetett az SZTE hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara. A pályázaton életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül bárki részt vehet. Csak amatőr fotósok pályázhatnak, pályázónként, kategóriánként maximum 3 kép küldhető be április 11-éig. A zsűri a képeket külön-külön, tehát nem pályázónként értékeli. Kizárólag Magyarországon készült képek vehetnek részt a pályázaton.
Témakörök: a gazdálkodás (állattenyésztés, növénytermesztés, vadgazdálkodás, mezőgazdasági tevékenység) képei, az élő természet képbe zárt pillanatai.
Pályázni fekete-fehér és színes képekkel egyaránt lehet. A fotókat digitálisan, CD-n kérik a kar címére (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy u. 15.) beküldeni, vagy személyesen leadni.
Az adathordozóra az alábbi adatokat kell feltüntetni: a pályázó neve, címe, telefonszáma, e-mail címe, a fotók címe.
Lehetőség van a képeket feltölteni az alább megadott FTP-címre is. Bármely ingyenes FTP-klienssel a következő paraméterek megadásával érhető el. Kapcsolat neve: tetszőleges, kiszolgáló neve: rhea.mgk.u-szeged.hu, névtelen bejelentkezést (anonymous) engedélyezni kell. Ajánlják, hogy a feltöltendő képek részére készítsen mappát!
A fotófeltöltéshez kérik megadni: a fotók címét, a fotó készítésének helyét (megye, tájegység, település). A beküldhető fotókat kizárólag jpg és jpeg fájlformátumban fogadják el. A felbontás minimum 1,5 MP, maximum 6 MP. A maximális fájlméret 2 MB.
A pályamunkákat szakértőkből álló zsűri értékeli. Az első díj: 30 000, a második díj 20 000, a harmadik díj 10 000 forint értékű vásárlási utalvány. Továbbá elnyerhető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium különdíja.
A fotópályázat eredményhirdetése április 27-én (vasárnap) délelőtt 11 órakor lesz a Takács Ferenc Képző Központban (a XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok alkalmából) lesz.
További információk: www.mgk.u-szeged.hu, szabo@mgk.u-szeged.hu.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.