SZTE Info

Ismerkedés különleges ízekkel

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Érdemes olykor kimozdulni a belvárosból, hiszen majdnem „Szeged végén” izgalmas és tanulságos programok és lehetőségek várják az érdeklődőket. A Vadkerti tér fordulóján álló Garaboncziás borozó igazán egyedülálló kezdeményezést indított útjára, hiszen Sör- és Borakadémia nevű rendezvényein keresztül kívánja bemutatni a magyar sörfőzdék specialitásait, különleges sörfajtáit, illetve egy-egy hazai borászat teljes kínálatát. A különleges italokkal való ismerkedésben segítségre lehetnek a gyárak és pincészetek meghívott képviselői, akik válaszolnak minden felmerülő kérdésre a termékekkel és azok készítésével kapcsolatban.
Elsőként a Sörakadémia indult útjára március 5-én, a Szögedi Sörgyár bemutatkozásával. A nagy sikerű kóstoláskor egy igazán különleges szűretlen sört ismerhettek meg az ide látogatók; egyúttal megtudhatták azt is, ez a nedű hagyományos módon készül, a kiforrás után azonban nem szűrik-pasztörizálják világos sörré, hanem ebben a búzasörre emlékeztető állagában isszák. A következő Sörakadémiát április 8-án rendezik, amikor a Szarvasi Serfőző mutatkozik be – egyúttal megcáfolva a gyár bezárásáról szóló híreket is –, az ő különlegességük egy gyömbérsör. Ez az ital komló helyett gyömbérrel készül, ez adja sajátos, édeskés ízét.
A Borakadémia április elsején nyitja meg kapuit, ezen a napon az izsáki Varga Birtok hozza el teljes kínálatát: az érdeklődők hétféle bort ízlelhetnek meg. Ezt követően a Balga együttes magyar táncházat szervez. Cziráki Zsolt, a Garaboncziás borozó üzemeltetője lapunknak elmondta, ezeket a kóstolásokat a sörgyárak bemutatkozásainál gyakoribbra tervezik, előreláthatóan az első pincészet bemutatkozója után két héttel, április 14-én újra bort kóstolhatunk.
Az akadémiákra 500 Ft a belépő, ezért az összegért két korsó sört, borkóstoláskor az adott pincészet teljes borkínálatát van mód megízlelni. Mindkét nedű kóstolója egyúttal lehetőség a bemutatkozó sörfőzdék vagy borászatok termékeinek vásárlására is.
A Garaboncziás borozó további akadémiáiról a www.garabonciasborozo.hu oldalon is lehet tájékozódni.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.