SZTE Info

Bőrgyógyászati innovációs nap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Innovációs napot rendez március 27-én az SZTE Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika.
A rendezvényen bemutatkozik az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika új kozmetológiai és bőrfiziológiai laboratóriuma, amely többek között alkalmas a kozmetikumok kutatására, hatékonyságuk megállapítására, ezzel segítve a kozmetikai termékek gyártóit a termékinformációs dokumentáció elkészítésében.
A szakmai tanácskozáson egyebek mellett azokra a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy a jogszabály-változások következtében milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak a kozmetikai ipar szereplői, hogyan felelhetnek meg a cégek a törvényi elvárásoknak, illetve milyen kutatás-fejlesztési lehetőségeket kínál az ipari partnerek számára a régió első számú tudáscentruma, a Szegedi Tudományegyetem.
Az innovációs nap csütörtökön 10.30-kor kezdődik az SZTE Rektori Hivatal (Dugonics tér 13.) tanácstermében. Kiricsi Imre kutatás-fejlesztési rektorhelyettes köszöntője után Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, Bodrogi József egészségügyi közgazdász, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont programigazgatója, Móréné Horkay Edit, az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, Murányi István, a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (Kozmos) főtitkára, végül Zenisek Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal munkatársa tart előadást.
A konzultációt és az állófogadást követően 14 órakor kerül sor az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika új k+f laboratóriumának bemutatására.
P. M. L.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.