SZTE Info

Ébredj (a) tavasszal!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Április 10-ével kezdetét veszi az V. Egyetemi Tavasz rendezvénysorozata a Szegedi Tudományegyetemen és Szeged városában: május 10-éig közel ötven helyszínen majdnem kétszázötven program várja az érdeklődőket.
Legyen az irodalmi est, képzőművészeti vagy fotókiállítás, egy film bemutatása vagy egész éjszakás vetítés, komoly- vagy könnyűzenei koncert, színházi előadás, táncház vagy diszkó; továbbá konferencia vagy előadás – számos lehetőség közül szemezgethet a látogató. Több nemzet is bemutatkozik különböző módokon Dél-Amerikától Görögországig, könyvvel vagy táncházzal; de a sportolni vágyók is számos lehetőséget kapnak, versenyeket és vetélkedőket pedig rengeteg témában rendeznek
Idén ünnepeljük Juhász Gyula születésének 125. évfordulóját is, ehhez az eseményhez számos további program kapcsolódik; többek között a tavaly nagy sikerrel megtartott várostörténeti séták folytatása, ahol idén Nyéki Tamás „irodalmi idegenvezetésével” a költő életében fontos és a hozzá köthető főbb helyszíneken, emléktábláinál járhatnak az érdeklődők, néhol versei is felcsendülnek.
A fesztivál április 10-én több konferenciával és Kocsis Ernő szlovákiai festőművész tárlatának megnyitásával veszi kezdetét. A hivatalos megnyitót április 14-én tartják a Rektori Hivatal aulájában. Itt adják át az SZTE Kulturális Iroda tavaszi versenyeinek és pályázatainak (Juhász Gyula Szavalóverseny, Tavaszi Verspályázat, Szlogenpályázat, Egyetemi Fotópályázat) díjait is.
A részletes program a www.u-szeged.hu/etavasz honlapon olvasható.
Sz. N.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.