Szegedi Tudományegyetem

 kultiroda_fejlec

Egyetemi Tavasz 2023

Az Egyetemi Tavasz a Szegedi Tudományegyetem tavaszi rendezvénysorozata, melyet 2004 óta minden áprilisban megrendez az SZTE Kulturális Iroda.


Az Egyetemi Tavasz programsorozat 2023-as programfüzete innen tölthető le.


Tisztelt Egyetemi Polgárok! Kedves Vendégeink!

 

Köszöntöm Önöket a 18. Egyetemi Tavasz, intézményünk legnagyobb, legszínesebb rendezvénysorozata alkalmából! Egy olyan pezsgő kavalkádról van szó, amellyel a több mint 440 éves múlttal büszkélkedő felsőoktatási centrumunk ünnepli a tél végét, a természet újjászületését, s aminek legfőbb célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a falaink között zajló tudományos, kulturális és ismeretterjesztő tevékenységet. Az Egyetemi Tavasz kezdését hagyományosan április 11-éhez, József Attila születésnapjához – egyben a Magyar Költészet Napjához – kötjük, és idén a programok hét héten keresztül, egészen május 31-ig zajlanak. Már április 5-től számos felvezető program közül választhatunk, a fesztivál hivatalos megnyitóját április 12-én tartjuk a rektori épület átriumában. Ha áttekintjük a változatos kínálatot, láthatjuk, hogy idén is bőségesen tartogatunk mindenki számára izgalmas pillanatokat: színházi előadásokat, kiállításokat, koncerteket, kerekasztal-beszélgetéseket, az érdeklődő nagyközönség számára is vonzó ismeretterjesztő fórumokat, és még hosszan sorolhatnánk.

 

Maradandó zenei élménnyel kecsegtet például a Kányádi-est a generációk kedvencének számító Kaláka együttes tolmácsolásában, a muzsikáló orvosok hangversenye, Altorjay Tamás operaénekes fellépése, de megemlíthetjük a JaMese zenekar lemezbemutatóját vagy a Fonó Klub Szeged koncertjeit – a Cimbaliband formációtól kezdve, Agócs Mártonon keresztül, egészen a Besh o droM kvartettig. Szintén ígéretesnek mutatkozik a 4500 lépés Szegeden címet viselő, rendhagyó irodalmi séta, az SZTE Szent-Györgyi Drámapályázat díjnyertes műveiből készült könyv bemutatója, a különböző egyetemi művészeti versenyek, illetve az a pódiumműsor, amely az idén kétszáz éve született Petőfi Sándor és Arany János barátságáról szól. A vizuális kultúra szerelmeseinek ebben az esztendőben is rendezünk kiállítást az Egyetemi Fotópályázat anyagából, aki pedig arra kíváncsi, hogy a kitartó szorgalom milyen sikerek elérésére képes, mindenképp látogasson el az Oláh Gergő énekessel való motivációs beszélgetésre.

 

Végül, de nem utolsósorban: idén is folytatódik a korábbi tapasztalatok alapján nagy népszerűségnek örvendő Vers délben sorozat, amelynek keretében az egyetem dolgozói és a város polgárai minden nap elmondják kedvenc költeményüket Szent-Györgyi Albert szobra mellett.

 

Nincs kétségem afelől, hogy a mintegy másfél hónapos eseménysorozatot áttekintve mindenki talál számos, az ízlésének leginkább megfelelő programot, amelyekre szeretettel várjuk kedves vendégeinket!

 

Prof. Dr. Rovó László

a Szegedi Tudományegyetem rektora
Őszi Kulturális FesztiválOKF_logo_23

Egyetemi Tavasz
ET_logo_uj

Eseménynaptár

Rendezvénynaptár *