SZTE Info

fr_dipo1

Az Európa-jog „mesterei” végeztek az ÁJTK-n

Ünnepélyes keretek között kerültek átadásra az Egyetem nemrég felújított Dugonics téri, központi épületében az Európa-jogi mesterdiplomák a Lyon 3 Egyetemmel közösen hirdetett képzésen végzett hallgatók számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európa-tanulmányok Központ lassan öt éve hirdeti meg a francia nyelvű Európa-jog mesterképzést, amelynek elvégzéséről a Lyon 3 Egyetem Franciaországban akkreditált mesterdiplomát ad. A képzés lényege tehát, hogy a hallgatók úgy végezhetnek el egy franciaországi képzést, hogy közben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói maradnak. Természetesen a mesterképzés figyelemmel van a helyi kérdésekre, problémákra is, amelyet szélesebb körben tárgyal.

A diplomaosztón Karunkat Karsai Krisztina dékán-helyettes, a Magyarországi Francia Nagykövetséget, François Laquièze, kulturális tanácsos képviselte. A diplomaosztón részt vett továbbá Trócsányi László, Karunk professzora, a képzés megálmodója, jelenlegi franciaországi nagykövet, valamint Aymar de Liedekerke Beaufort, a BNP Paribas regionális vezérigazgatója.

A diplomaosztón elhangzott, hogy a hallgatók e képzés elvégzésével is bizonyították kiváló képességeiket, és olyan tudásra tehettek szert, amellyel Európában bárhol bátran megállhatják helyüket. Az Európa-tanulmányok Központ pedig külföldi egyetemi központokkal együttműködve igyekszik továbbra is lehetőséget biztosítani arra, hogy a tehetséges hallgatók idegen nyelvű képzések keretében egy szellemiségében nyitott, de követelményeiben zárt rendszerben szerezhessenek tudást, képességeket és tapasztalatot.

A francia nyelvű képzések rendszere egyébként éppen az idei tanévtől alakul át. A Lyon 3 Egyetem által adott diplomát felváltja a magyarországi akkreditációt szerzett nemzetközi tanulmányok mesterdiploma. Az új képzés épít az eddigi hagyományokra, de a helyi viszonyokra még jobban fókuszálva kíván önálló, szegedi képzéssé válni. Az új képzés több külföldi hallgatót igyekszik az Egyetemre vonzani, és számít – többek között a BNP Paribas és más – magáncégek támogatására is.
fr_dipo3fr_dipo2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében