Bezár

Hírarchívum

EliSzóljon hozzá a cikkhez!

Szegeden épülhet föl a világ legnagyobb lézere

Szegeden épülhet föl a világ legnagyobb lézere

2009. október 01.
3 perc
Az ELI elnevezésű lézeres kutatóközpont megépítésére alakult EU-Irányító Testület október 1-jei ülésén pozitív döntést hozott a közös magyar-cseh-román pályázatról – jelentették be.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Bajnai Gordon miniszterelnök, Dr. Botka László, Szeged polgármestere és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora közös sajtótájékoztatón tudatta, hogy az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer az EU-Irányító Testület csütörtöki egyhangú döntése alapján Magyarországon, Csehországban és Romániában épülhet föl.
A mintegy 500 millió eurós tudományos beruházás keretében Szeged és a projekt partnerhelyszínei (Prága, Bukarest) adhatnak otthont az első olyan nagy, közös kutatóintézetnek, mely az Európai Unió új tagállamaiban létesül. A projekt összköltségének 40 százaléka, 200 millió euró jut a szegedi fejlesztésekre, ezt a kormány az unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi.
Az ELI – melynek létesítésére és működtetésének első 25 évére a kormány múlt héten vállalt garanciát – 2011 és 2015 között épül majd föl Öthalomban, a korábbi szovjet laktanya területén, az SZTE 10 hektáros ingatlanján.
„Az egyetem és Szeged városa akkor volt utoljára ilyen híres, mikor Szent-Györgyi Albertnek ítélték oda a Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem készen áll a projekt befogadására, a szegedi professzorok tudásuk legjavát adják majd a következő időszakban, hiszen a verejtékes munka csak most kezdődik. A központ külföldi kutatók sokaságát vonzza majd Szegedre, az SZTE-re, az ő gyermekeik itt végzik majd tanulmányaikat, s tovább növelik a város és az egyetem hírét. Így generálhat az ELI újabb nemzetközi nagyberuházásokat. Büszke vagyok rá, hogy olyan időszakban lehetek rektor, mikor ekkora kitüntetés éri a Szegedi Tudományegyetemet. Ez a siker annak a kitartó, szívós munkának az eredménye, mellyel felépítettük az SZTE kutatás-fejlesztési aktivitását. Néhány éve azt mondtam, a Szegedi Tudományegyetem megérett arra, hogy újabb Nobel-díjas tudósa legyen. Ez a mostani tudományos elismerés ugyanilyen mérföldkő az universitas életében, s biztos vagyok benne, hogy a szuperlézer meghozza a Nobel-díjat Szegednek és az egyetemnek” – fejtette ki Prof. Dr. Szabó Gábor.
Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: a kormány, Szeged városa és a Szegedi Tudományegyetem egy év óta tartó kemény, közös munkája hozta meg eredményét. Az ELI megépülése Európa, sőt a világ lézerkutatásának központjává teszi Szegedet – tette hozzá. Egyúttal bejelentette: a kormány, a város és az egyetem képviselőiből hamarosan megalakul az az irányítótestület, mely a projekt megvalósításért lesz felelős.
Dr. Botka László történelmi napnak nevezte 2009. október 1-jét. A polgármester szerint Szeged győzött, de egész Magyarország nyert. A lézerközpont megépítése 2011 és 2015 között az egyik legnagyobb városfejlesztési projekt lesz a csongrádi megyeszékhelyen. Az ELI 300 kutatónak ad majd munkát, s legalább 600 fő kiszolgáló személyzetet igényel – fejtette ki. Dr. Botka László úgy vélekedett: a Szeged számára kedvező döntés egyik fő oka Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője és a szegedi lézerfizikusok világraszóló tudományos teljesítménye, a másik pedig az összefogás – a helyi szereplők (az önkormányzat és az egyetem) együttműködése, illetve Magyarország, Csehország és Románia kooperációja.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek