SZTE Info

Sajtómeghívó - Frankofón hónap Spirou kiállítás megnyitóra

A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ tisztelettel meghívja Önt a Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójára 2019. március 26-án, kedden 17:30 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Rektori Hivatal épület, aula, Szeged, Dugonics tér 13.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948. december 10-én fogadták el. A minden embert megillető alapvető jogokról az ENSZ álláspontját tartalmazó dokumentum 30 cikkből áll. Az irat a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mert ez a világ legtöbb – eddig több mint 500 – nyelvére és nyelvjárására lefordított szöveg.


A kilencedik művészeti ágként is emlegetett képregényt a francia nyelvterületen kitüntetett figyelem övezi. Ott például a képregény készítését felsőfokon is oktatják, a műfajról tudományos igényű tanulmányok készülnek, a képregényoldalakat kiállítják.


A párizsi aláírásának tavaly évvégén a hetvenedik évfordulóját ünneplő ENSZ-nyilatkozatot a belga képregények világán keresztül, játékosan mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete aulájában megnyíló kiállítás. A 2019. április 8-ig megtekinthető, különleges tárlatot Jonathan Bangels, a Wallonie-Bruxelles International (WBI) külügyi kapcsolatokért felelős osztályvezetője és Kruzslicz Péter, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ adminisztratív igazgatója nyitja meg.


E program zárja a 2019. március 20., a Frankofónia világnapja köré szerveződött Frankofón hónap szegedi eseménysorát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.