SZTE Info

Sajtóközlemény - Frankofón Hónap

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító, 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, máricus 20. a frankofónia nemzetközi világnapja. E nap köré szerveződik hagyományosan a kultúrális hónap, amelyen öt kontinens 270 millió frankofón lakója ad találkozót egymásnak és az érdeklődő közönségnek. A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) jelenleg 84 ország a tagja, Magyarországot 2004-ben a szervezet megfigyelő státuszú tagjává választották.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Frankofón Hónap program-sorozat Szegeden 2019. március 5-én kezdődik, a Frankofón Filmnapok március 20-i nyitóestjével jut csúcspontjára, majd március 20-án zárul az SZTE Rektori Hivatal épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával. A párizsi aláírásának tavaly évvégén a hetvenedik évfordulóját ünneplő ENSZ nyilatkozat komoly időszerűségét a belga képregények világán keresztül játékosan bemutató kiállítás 2019. április 8-ig tekinthető meg.

 

A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központtal, illetve az SZTE BTK Romanisztika Intézet Francia Tanszékkel együttműködő szegedi Alliance Française francia kulturális egyesület sajtóközleménye részletezi a Frankofón Hónap szegedi rendezvényeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.