SZTE Info

Sajtómeghívó - II. Herba Medica Tanulmányi Verseny szóbeli döntőjére

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a II. Herba Medica Tanulmányi Verseny szóbeli döntőjére 2019. március 23-án, szombaton 13:00 órai kezdettel. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar épülete (Szeged, Eötvös utca 6.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognózia Intézete második alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt a kémia és a biológia tantárgyhoz kapcsolódóan. A Herba Medica elnevezésű vetélkedő pályázati fölhívása itt elérhető.

 

A verseny lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. Célja a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése, továbbá a felelős és tudatos fogyasztói hozzáállás alakítása. Az orvos- és gyógyszerésztudományokat érintő komplex feladatok révén a verseny célja bemutatni a tudományok egymásra épülését, a tudományos kutatást és a gyógyszerészi hivatást.

 

A Herba Medica Tanulmányi Verseny levelező fordulójából a legjobban teljesítő középiskolás diákok jutottak a második fordulóba. A program 2019. március 23-án 9 órakor Dr. Zupkó István, az SZTE GYTK dékánjának köszöntőjével kezdődik. A tesztírást, a laboratóriumi feladatok megoldását és az ebédet követő szóbeli döntőben, 13 órától, a középiskolás diákok kémiai és biológiai előadásokat tartanak. A II. Herba Medica Tanulmányi Verseny eredményét várhatóan 17 órakor hirdetik ki. A szóbeli forduló részletes programja elérhető itt.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.