SZTE Info

Az epilepszia-roham elkerülhető?

Minden tizedik ember epilepsziás – derült ki a Szegedi Tudományegyetem egészségtudományi karai által szervezett Szent-Györgyi Napok 2017. évi programján. Az epilepszia betegség kezelhetőségének részleteiről a PTE professzora, Dóczi Tamás beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ókorban „szent betegségként” ismert és tisztelt epilepszia ma hazánkban a lakosság közel egytizedét, mintegy 100 ezer ember életét gyötri – eltérő mértékben. Van akinél a betegség rohamai gyógyszeres kezeléssel elkerülhetőek, másoknál ez csak műtéttel oldható meg. Dóczi Tamás pécsi idegsebész professzor erről beszélt: az epilepszia betegség sebészi kezelési lehetőségei című előadásában, melyet a Szent-Györgyi Napok keretében, a Petri tanítványok baráti köre fölkérésére tartott. Tráser László összeállítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.