Bezár

Hírarchívum

2024. Május

1 2 

Gryllus Dániel előadóművész és Fabiny Tamás evangélikus püspök 'Szolga csak egy van: az Isten' című Weöres Sándor-esten a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében. Fotó: Zentai Péter

2024. május 15.
4 perc

Fabiny Tamás teológus, evangélikus püspök és Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész Weöres Sándor-estjén jártunk a Szegedi Tudományegyetem tavaszi fesztiválján.

Dr. Laczkó Sándor (SZTE), a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciák rendezője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 15.
4 perc

Idén „A félelem” fogalma áll az SZTE BTK Filozófia Tanszék és a Magyar Filozófiai Társaság szokásos „Lábjegyzetek Platónhoz” konferenciájának fókuszában. A huszonkettedik éve minden májusban megtartott előadássorozat, amelyet május 16-17-én rendeznek a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, az évek során a hazai filozófiai élet egyik legnagyobb és legrangosabb szimpóziuma lett.

grecso_krisztian1

2024. május 14.
3 perc

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.

Az_A-vitamin_terminologia_aktualizalasat_javasolja_az_SZTE_professzora_egy_berlini_kollegajaval_foto_Kovacs-Jerney_Adam

2024. május 14.
3 perc

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

pexels-pixabay-265152

2024. május 14.
1 perc

Jog és kommunikáció címmel szervez konferenciát a Wolters Kluwer, az SZTE Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja május 15-én a Szegedi Tudományegyetemen.

pexels-donaldtong94-109669

2024. május 13.
1 perc

Még bő két hétig lehet szavazni arra a színészre, aki a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén átveheti majd az SZTE közönségdíját.

Sisu_konfuciusz_ajandek

2024. május 13.
4 perc

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette azt a delegációt, amely a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének (SISU) meghívására utazott Kínába. A találkozónak különleges aktualitást adott Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnökének magyarországi látogatása, amelynek során jelentős, a felsőoktatást is érintő megállapodások születtek a két ország között.

Nyito1_MTA_197._kozgyules

2024. május 12.
6 perc

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.

Nyito_2_MTA_doktorok_197_kozgyules_elott

2024. május 10.
12 perc

Hetvenhét kutató nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet, mely díjátadó ünnepségét az MTA-székház felújítása miatt az Országos Széchényi Könyvtárban tartották 2024. április 23-án. A Magyar Tudományos Akadémia a 197. közgyűlése előtti rendezvényen a szegedi tudományos műhelyek 11 kutatója vált az MTA doktorává.

VOSZ_Smart_Startupverseny

2024. május 10.
2 perc

Az SZTE Hungarian Startup University Programból indult ReFilamer kategóriagyőztes lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete által meghirdetett VOSZ Smart Startupversenyen, az ötletgazda, Kiri Hunor képviseletében.

Fuveszkert

2024. május 10.
1 perc

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja és a Magyar Természet Napja. Ebből az alkalomból nyereményjátékot hirdet a Szegedi Tudományegyetem. A természetvédelmi kvízt helyesen kitöltők között SZTE Füvészkert belépőket sorsolnak ki a szervezők.

PoC_nyito

2024. május 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is meghirdeti Proof of Concept Alap pályázatát, amelyre a támogatást az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ biztosítja. A pályázat és a pályázás menetének bemutatásával kapcsolatban 2024. május 14-én 15:00 órai kezdettel webinárt tartanak a kiírók.

Sorakozo_oszapocsalad

2024. május 10.
5 perc

Verebekkel, galambokkal a városi betondzsungelben is találkozhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban még több és változatosabb madárfajt szoktathatunk a környezetünkbe. A kis tollas élőlények nemcsak szép hangjukkal bűvölnek el minket, de hasznosak is – például elfogyasztják a legyeket és szúnyogokat. Szegeden és környékén tengelicek, széncinegék, meggyvágók és csízek is élnek. Hogyan tehetjük barátságossá számukra a környezetünket? – erről kérdeztük Dr. Tölgyesi Csabát, az SZTE ökológusát a Madarak és fák napja alkalmából.

Juniorok_viadala_2024

2024. május 08.
4 perc

Ismét összecsaptak a dél-alföldi régió középiskolásai az SZTE Juniorok Viadala döntőjében: az elődöntő 628 diákja közül 92-en jutottak tovább a Rektori Hivatalban rendezett megmérettetésre. A Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyéből érkező négyfős csapatok legjobbjai nemcsak élményekkel, hanem több százezres nyereményekkel és felvételi pluszpontokkal lettek gazdagabbak.

Szerencsés utat! - A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak kiállítása a Fekete Házban

2024. május 08.
2 perc

Május 2-án nyílt meg a szegedi Fekete Házban a „BACHTALO DROM! – Szerencsés utat!” – című összművészeti hallgatói tárlat. A kiállításon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak alkotásai tekinthetők meg: festmények, grafikák, fotók, kisplasztikák, installációk és illusztrált versek láthatók.

Fabiny Tamás és Gryllus Dániel előadása a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen 2016-ban.

2024. május 07.
9 perc

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013 nyarán a költő gyermekkorának falujában, a csöngei evangélikus templomban különleges igehirdetést tartott Fabiny Tamás lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Gryllus Dániel zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes tagja. Ezt a párbeszédes prédikációt ismétlik meg csütörtökön az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozatában a múlandóságról, a mindenséghez mért emberi létezésről és az Úr szépségéről.

lc

2024. május 07.
2 perc

Az LHT május 15-én az SZTE-n teszi mindenkinek jobbá a napját játékokkal, számlanyitási lehetőséggel, kvízekkel, nyereményekkel, chill zone-nal, szóval nem lesz érdemes kimaradni a buliból.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

2024. május 06.
7 perc

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

IMG_9088-001

2024. május 06.
2 perc

„Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi tudományegyetemen” címmel szervezett bemutatkozó workshopot az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024 május 2-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori épületében.

SZEBIT2023

2024. május 06.
3 perc

A PC Trade Systems munkatársainak jelentős része a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Tanulmányaik befejeztével sem szakadnak el az alma matertől: az IT vállalkozás szakemberei nemcsak vendégoktatóként vannak jelen az SZTE-n, hanem különböző egyetemi projektekben is dolgoznak.

A_Ketto_fenyes_aranytegla_szerzoje_elott_ketto_fenyes_karrierlehetoseg_is_all_nyito

2024. május 06.
4 perc

Tatár Botond, „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” című alkotói pályázat győztes versének szerzője orvosnak tanul az SZTE-n. Mióta és miért ír verseket? Mi ihlette a nyertes verset? Milyen orvos szeretne lenni? Ezekről is kérdeztük a hallgatót, aki Karikó Katalinról és Szent-Györgyi Albertről is írt a Kettő fényes aranytégla című díjnyertes költeményében.

ICE_S-39

2024. május 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar külföldi hallgatóinak egyesülete, az International Student Union of Szeged (ISUS) megrendezte a 11. Nemzetközi Kulturális Estet. A hagyománnyá vált esemény idén április 26-án a Pick Arénában kapott helyet.

30evesazEETK

2024. május 03.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ immár 30 éve nyújt különböző szolgáltatásokat a hallgatók számára, segítve őket az egyetemi élet kihívásaival való megküzdésben és sikeres tanulmányaikban.

Jónás Gyöngyi, az SZTE SZAOK Orvosi Készségfejlesztési Központ szakoktatója bemutatja a magas hűségű páciens szimulátort az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak.

2024. május 03.
4 perc

- Várakozásunkat felülmúló élmény volt, érdekes laborlátogatásokon vettünk részt, fejlett berendezéseket ismertünk meg – válaszolták kérdésünkre az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulói, akik a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny keretében látogattak a Szegedi Tudományegyetemre. Közülük többen is jelezték, hogy az itt látottak még inkább meggyőzték őket, hogy az SZTE orvoskarát válasszák a továbbtanuláshoz.

pexels-viktor-smith-olimpiai_kvalifikacios

2024. május 02.
1 perc

2024. június 20-23. között Budapesten rendezik meg az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatot, mely során a gördeszka, a BMX Freestyle, a sportmászás és a breaking legjobb versenyzői mérik össze tudásukat. Egy ilyen összetett, négy sportágból álló rendezvény nem valósulhat meg önkéntesek nélkül.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek