Bezár

Hírarchívum

2022. Április

1 2 

psat_nyito_

2022. április 11.
1 perc

2022-ben a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága tudományos konferenciájának. Az eseményre mától lehet regisztrálni.

cherpomnyit

2022. április 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemnek van cheerleader és pompom csapata is. Mindkettő komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban. Az SZTE Testkultúra Koncepciójának fontos eleme, a karokon átívelő, közösségi élmény megteremtése a sporteseményeken és versenyeken. A programba tökéletesen illeszkednek a SZOTE Cheerleaders és az SZTE-SZRSC PomPom Girls csapatok, amelyek erősítik az összetartozás érzését a hallgatók számára.

IMG_0990

2022. április 11.
6 perc

Ezzel a gondolattal indította annak idején útjára édesanyja Prof. Dr. Babik Barnát, akinek munkáját nemrégiben Magyar Érdemrend Tisztikereszttel ismerték el. 2022. március 15-én a Szegedi Tudományegyetem egykori és jelenlegi polgárait is jutalmazták: az Egyetemhez kapcsolódó személyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rangos kitüntetéseket vehettek át. Az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatóját kitüntetése kapcsán kérdeztük.

kismamak_nyito_Rajztabla_1

2022. április 11.
2 perc

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, gyógyultan távozott otthonába az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai. A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követte, akit hasonló módon kezeltek az egészségügyi intézményben. Őt több mint 100 nap után engedték haza.

044A5985

2022. április 11.
3 perc

A Mathias Corvinus Collegium szegedi központja ingyenes, személyre szabott, színvonalas képzésekkel és térítésmentes belvárosi lakhatással várja azokat a hallgatókat, akik első vagy második egyetemi évüket a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében fejezik be a Szegedi Tudományegyetemen. Április 24-ig lehet jelentkezni a különböző Iskolák ingyenes jogi, nemzetközi, közgazdasági, média, társadalom- és történelemtudomány, valamint pszichológia képzéseire.

uvegteto

2022. április 11.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata és Doktori Intézete idén először hagyományteremtő jelleggel rendezi meg az SZTE Doktori Képzések Nyílt Napja rendezvényét 2022. április 13-án, szerdán a Rektori Hivatal Dugonics téri épületében.

Nyito_NTA_kollegium_nevadon_Varro_A_es_B_Sakmann_IMG_6325

2022. április 09.
7 perc

Névadó és alapkőletételi ünnepség is része volt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” program-sorozatának. A rendezvény fölött őrködő Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetséges egyetemistákat befogadó kollégiumát a Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el. A hamarosan új szárnnyal bővülő épületben tartott ünnepségen az elmúlt tíz év Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő történéseiről, a kutatói utánpótlásról, a következő évtizedek reményeiről is szó esett.

SZE_ZalaZone_2022_41_Majer_Csaba_Jozsef

2022. április 08.
3 perc

„Szintetikus üzemanyagok előállítása és validálása nagyvállalati és egyetemi együttműködésben” valamint „Hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása és széndioxid megkötésének kísérleti alkalmazása” címen kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Szegedi Tudományegyetemmel, a győri, Széchenyi István Egyetemmel és az Audival 2022. április 7-én, Zalaegerszegen. Az SZTE-t Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese képviselte.

IMG_8432

2022. április 08.
2 perc

Előadásokat tartott, workshopokon vett részt, interjúkat adott és találkozott a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel is Barbara Oakley, akinek a tanulást segítő Learning How to Learn című Coursera kurzusa, a világ legnépszerűbb tananyagainak egyike. Az amerikai mérnök professzor volt az SZTE által szervezett nemzetközi hét sztárkutatója. Programjaira az SZTE Nemzetközi- és Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai is elkísérték. Információk, fotók és viedó az összefoglalóban.

Nyito_IMG_8117

2022. április 08.
3 perc

Szimultán laboratóriumi gyakorlat, ami egyben rekordkísérlet is: több mint 300 középiskolás kísérletezett a „genetikai ujjlenyomat” meghatározásával. Ez volt a leglátványosabb program a 2022. április 4-7. között megrendezett „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozóján”. A Szegedi Tudományegyetemre felvételiző diákokat és mentoraikat kérdeztük.

megint-hetfo-a-munkahelyi-kieges-problemaja-okok-es-lehetosegek-dr-szabo-eva-eloadasa

2022. április 07.
2 perc

2022. április 12-én, kedden este többek között ezt is megtudhatjuk dr. Szabó Éva, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet vezetőjének nagyszerű lélektani előadásából, melyet a Mentor(h)áló vendégeként tart az IH Rendezvényközpontban.

IMG_8689

2022. április 07.
4 perc

2022. április 7-én, az Egészség Világnapján adta át adományát az AVON a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikájának. A támogatásból világszínvonalú újítás valósul meg Szegeden: mesterséges intelligenciát építenek be az emlődiagnosztikai folyamatokba.

zinyit

2022. április 07.
2 perc

Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.  Áder János köztársasági elnök a természetes vegyületek és szintetikus analógjaik tumorellenes hatásának vizsgálatával kapcsolatos, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos munkája, valamint kivételes oktatói és eredményes dékáni tevékenysége elismeréseként adományozta a díjat az MTA doktorának és a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetőjének.

Screenshot_2022-04-05_at_18-51-38_2022_Canada_Gairdner_Awards_Recognize_World-Renowned_Scientists_For_Transformative_Contributions_To_Research_Impacting_Human_Health_-_Gairdner_Foundation

2022. április 06.
4 perc

A Canada Gairdner International Awards kitüntetéssel ismerték el az mRNS Covid-19-oltóanyagai mögött meghúzódó alaptechnológiák három kifejlesztőjét. Az SZTE professzora, Karikó Katalin mellett amerikai és kanadai kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis 2022. április 5-én interaktív online programon „találkozott” és beszélgetett a 2022-es Canada Gairdner Díjak nyerteseivel.

QS_2022_subject

2022. április 06.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, amely évek óta Magyarország legjobb egyeteme a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában, kiválóan szerepelt a frissen megjelent tudomány- és szakterületi listákon. Az április 6-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE magyar viszonylatban holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományokban. Emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és felkerült új szakterületi listákra is.

DSC_0301

2022. április 06.
2 perc

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2022. április 6. és május 25. között 70 helyszínen közel 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

szteinnovacios_dij_palyazat

2022. április 06.
1 perc

A pályázat célja az SZTE azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az Egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból is hasznosítható lehet.

Vezeto_asztrofizikai_szaklap_kozli_a_Szeged-Szombathely_egyuttmukodes_legujabb_exobolygokutatasi_eredmenyet

2022. április 06.
4 perc

Gyümölcsöző a Szombathely-Szeged asztrofizikai együttműködés - a legújabb kutatási eredmény szerzői korábban mind az SZTE-n szerezték csillagász illetve fizikus diplomájukat, a szerzőlistán pedig jelenlegi SZTE-s hallgatóink is szerepelnek. Az 1968 óta fennálló európai csillagászati-asztrofizikai szaklap, az Astronomy & Astrophysics tette közzé azt a szakcikket, amelyben, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontban dolgozó tudósok és a Szegedi Tudományegyetem csillagászai publikálták legújabb eredményeiket.

20220405_Kozgyules_05

2022. április 06.
2 perc

Kimagasló képzőművészeti publikációs tevékenységéért, művészeti írói munkássága elismeréséül Magyarország egyik legrangosabb szakmai elismerését a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját vehette át tegnap Dr. Nátyi Róbert az SZTE BBMK dékánja.

SZTE_100_Mozdulj_Ki_2022

2022. április 06.
3 perc

2022. április 4. és május 30. között, minden SZTE polgár teljesítheti a Szegedi Tudományegyetem legújabb mozgásra ösztönző kihívását, az SZTE Mozdulj Ki! 100-at. Azok a jelenlegi és volt hallgatók, dolgozók, oktatók, akik a program során 100 percet szánnak az egészségük megőrzésére, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak és a környezetvédelemért is tesznek, hiszen összesítésben 100 óra elérése után az SZTE Füvészkertben egy különleges fát ültetnek a szervezők a program emlékére.

Nyito_Cover_karikokatalinYoutube_Cover

2022. április 05.
3 perc

Az mRNS-technológia feltalálójaként vette át Karikó Katalin legújabb kitüntetését. A svédországi Lund városában 2022. április 4-én délután tartották a 2021-es és a 2022-es Lipid Science Prize ceremóniát.

IMG_7925

2022. április 05.
2 perc

Április első napjaiban pezseg az élet az SZTE-n, száznál több külföldi vendég, egyetemisták, oktatók és adminisztratív munkatársak látogatnak el a Tisza-parti egyetemre.

IMG_7917

2022. április 05.
5 perc

A Déli-sarkon ismerkedett meg férjével, a hadseregben tanult meg oroszul és egészen középiskoláig gondjai voltak a matematikával. Éppen az iskolai nehézségek hatására dolgozta ki azt a tanulást segítő módszert, amelyet ma a világ minden táján használnak. Barbara Oakley, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, hosszabb interjút adott az SZTE Nemzetközi- és Közkapcsolati Igazgatóságának.

Jakucs_pano_web

2022. április 04.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete, valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, melyen a Kárpát-medence földrajz tantárgyból legkiválóbb középiskolai tanulói vettek részt. A verseny szervezéséből idén is nagy lelkesedéssel vették ki a részüket az SZTE földrajz, geográfus és földtudomány szakos hallgatói. Az idei feladatok fókuszában a geoinformatika állt.

pexels-pixabay-159866

2022. április 04.
2 perc

A Radnóti-estek elnevezést kapta az a beszélgetéssorozat, amelyet idén tavasszal – áprilisban és májusban – rendez meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szerdánként, fél 6-tól, a Café Radnótiban. A négy alkalmon Zalán Tibor, Tverdota György, Solymosi Bálint és Szajbély Mihály mesélnek majd munkásságukról a kar nemrég nyílt, irodalmi tematikájú közösségi terében. Az esteken való részvétel mindenki számára ingyenes.

65_hun_cup_29
2022. április 02.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül többen is a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdázói. A klub óriási bravúrt ért el azzal, hogy története során először játszhatott a Magyar Kupáért. Kerpel-Fronius Balázsék a fináléban a Szolnoki Olajbányásszal találkoztak és bár kikaptak, így is minden idők legjobb eredményét érték el azzal, hogy ezüstérmet szereztek.

Nyito_Kariko_Katalin_Koppenhaga_Novo_Nordisk-dijjal_20220401_IMG_2483

2022. április 02.
4 perc

Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora 2022. április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését. Arról is értesült, hogy egy nappal korábban kihirdették: amerikai kutatótársával elnyerte az „Empowering Research and Discovery Award” kitüntetést.

Nyito

2022. április 01.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar idén is megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb tanulói létszámot megmozgató, nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. A XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny minden eddiginél komolyabb nyereményekért zajlik április 1-én és 2-án, valamint a középdöntő és a döntő közti estén kapcsolódik a Földrajz Éjszakája programsorozathoz.

IMG_3888

2022. április 01.
3 perc

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, látványosan halad előre a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Tisza Lajos körúti épületének nagy horderejű felújítása. A munkálatok során 2021 decemberében az egykori kupola új köntösbe öltöztetve visszakerült az épület tetejére, a villámvédelmi csúccsal együtt - ezzel a legmagasabb pontjához ért az SZTE ÁJTK felújítása, amelyet a Kar bokrétaünneppel üdvözölt. Az 1,8 milliárd forintos beruházás néhány hónap alatt azonban újabb mérföldkőhöz ért.

IMG_3815

2022. április 01.
3 perc

2022. március 31-én, negyedik alkalommal rendezték meg Szegeden változatos és izgalmas előadások és egy információban gazdag kiállítás kíséretében a Tech Trend Showt - az eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont.

a_honap_alma_mater_tagja_3_1

2022. április 01.
7 perc

A Hónap Alma Mater Tagja márciusban: Hatvany Viktória, a JATE munkaügyi kapcsolatok öregdiákja.

mitraclip1nyit

2022. április 01.
2 perc

Korábban csak nagy kockázattal járó, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni a kéthegyű szívbillentyű rendellenes működését megszüntető beavatkozást Szegeden. Azonban az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén két alkalommal is sikerült az úgynevezett MitraClip® beültetése, a mellkas megnyitása nélkül. Ezzel újabb életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá és rendszeresen elvégezhetővé az SZTE-n.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek