Bezár

Hírarchívum

Az SZTE két polgárát is díjjal ismerte el a Szegedért Alapítvány

Az SZTE két polgárát is díjjal ismerte el a Szegedért Alapítvány

2016. január 25.
2 perc

A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díjjal tüntette ki Tajti Gabriellát, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetőjét. Balázs Mihályt, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék tanárát a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjjal ismerte el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedért Alapítvány Szeged város egyik legjelentősebb mecénás alapítványa, mely évről évre a tudomány, a művészet és a közélet kiválóságait díjazza.


Tajti Gabriella Szegeden született, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba járt, majd a JGYTF-n lett művelődésszervező, később az SZTE-n okleveles andragógus. A bölcsész karon kulturális menedzser szakképesítést szerzett. Első egyetemi munkahelye a Jate klub volt, klubtitkár, klubvezető-helyettes, programvezető pozícióban dolgozott. A JATE, majd az SZTE Kulturális Irodát 1998 óta vezeti.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pál-díját minden évben egy Szegedhez kötődő, jelentős közéleti személyiségnek adják. Idén Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője kapta a kitüntetést.


- Igazán megtisztelő és meglepő ez az elismerés, különösen azért, mert úgy tudom, civilek is jelöltek a kuratóriumnak a díjra. Úgy gondolom, ez az elismerés nemcsak nekem szól, hanem az egyetemnek, az egyetemi kultúrának, a Kulturális Iroda munkájának egyaránt – fogalmazott Tajti Gabriella.



Balázs Mihály az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi tanára. 1972 óta rendszeresen oktatja a régi magyar irodalom és az irodalomtudományi bevezetés tantárgyakat. Kutatási területe: az erdélyi reformáció története és irodalma (16–17. század), a radikális reformáció Kelet-Közép-Európában (16–17. század), a jezsuita rend tevékenysége Erdélyben (16–17. század) és a felvilágosodás előzményei Erdélyben (17–18. század). Munkásságát 1995-ben Szirmai Ede-díjjal, 2006-ban Klebelsberg Kunó-díjjal, 2009-ben Klaniczay Tibor-díjjal is elismerték.

Az alapítvány tudományos kuratóriumának Szőkefalvi-Nagy Béla-díját 2016-ban Balázs Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem tanára kapta.


A Szegedért Alapítvány további díjazottjai: az alapítvány fődíját Kondorosi Éva biokémikus kapta, a művészeti kuratórium Gregor József-díját Dusha Béla fotóművésznek ítélték oda.





SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek