Holnaptól mintegy másfélszáz borász kínálja nedűit a Széchenyi téren. A XIX. Szegedi Borfesztiválon a Szegedi Tudományegyetem borait is megkóstolhatják.
Áprilisban borminősítő versenyen választották ki az egyetem borait. A verseny szervezését az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, illetve Tóth Gábor professzor vállalta magára. A Vinum Academiae at Universitatis címet összesen 5 kategóriában (prémiumkategóriás fehér- és vörösbor, rendezvény fehér- és vörösbor, különdíj) osztották ki. A borminősítő testület munkájába bekapcsolódott – többek között – Szabó Gábor, az SZTE rektora is.
– Több mint hatvan nedűt neveztek a borászok a versenyre – tudtuk meg Pál Józseftől, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől, aki elmondta: fontos, hogy az intézmény jó minőségű borral kedveskedjen egy-egy jeles alkalommal partnereinek. – A Konfuciusz Intézet megnyitóján megkínáltam a kínai küldöttség tagjait az egyetem borából. El voltak tőle ragadtatva. Külföldön is mindig elismerést aratnak a magyar borok. Népszerűek és színvonalasak – ezek a nedűk is öregbítik a Szegedi Tudományegyetem tekintélyét – hallottuk a rektorhelyettestől.
A Vinum Academiae at Universitatis címet viselő borok mindegyikét megtekinthetik a Széchenyi téren a 38-as standon, ahol Pápai Róbert, Ács Károly és Maurer Oszkár borászok kínálják nedűiket. Megkóstolni azonban külön-külön a termelőik standján tudják.
A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta:
- prémiumkategóriás fehérbor: Pápa Lajos Borászat, 2009. évjáratú Nagy-Somlói Juhfark;
- prémiumkategóriás vörösbor: Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet, 2009. évjáratú Villányi Cabernet Franc
- rendezvény fehérbor: Babarczi Szőlőbirtok, 2012. évjáratú Pannonhalmi Tramini;
- rendezvény vörösbor: Balla Géza Pincészet, 2011. évjáratú Ménesi Fekete Leányka;
- külön díj: Font Pincészet Kft, 2011. évjáratú Kunsági Kékfrankos.
A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar borának választották:
- prémiumkategóriás fehérbor: Liszkay Pincészet, 2011. évjáratú Szürkebarát Pinot Gris;
- prémiumkategóriás vörösbor: Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet, 2009. évjáratú Villányi Syrah.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar borának választották:
- prémiumkategóriás fehérbor: Benedek Péter Pincészete, 2011. évjáratú Mátrai Hárslevelű;
- prémiumkategóriás vörösbor: Bukolyi Családi Birtok Kft, 2011. évjáratú Egri Bikavér.
A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar borának választották:
· prémiumkategóriás fehérbor: Légli Géza Kislaki Bormanufaktúra, 2011. évjáratú Szőlősgyöröki Sauvignon Blanc Dávid;
· prémiumkategóriás vörösbor: Maurer Oszkár Pincészete, 2011. évjáratú Álmos-hegy Szerémi Merlot.
A Vinum Academiae at Universitatis címkéjű palackozott bor az SZTE TIK (Ady tér 10.) ajándékboltjában, illetve a Válogatás borszaküzletben (az újszegedi Bérkert és a Marostői utca sarkán) vásárolható meg egész évben.
Bobkó Anna