SZTE Info

Másodszor csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjához az SZTE

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjnyertes járgányok is képviseltették magukat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_004Hetedik alkalommal rendezték meg országszerte a Magyar Műszaki Értelmiség Napját, melyhez a Szegedi Tudományegyetem tavaly után másodszor csatlakozott. Az universitas színes programokat kínált a terület iránt érdeklődőknek a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos részében. Bemutatkoztak az SZTE Mérnöki Karának pneumobiljai, melyeket a kíváncsiak egy-két kör erejéig ki is próbálhattak az intézmény utcafront felüli udvarában. Az itt felsorakoztatott, sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű gépeket mind a kar hallgatói tervezték és készítették Péter Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar adjunktusának koordinálásával. A korábbi nemzetközi versenyeken futott járgányok mellett a két legújabbat, a kék színű DIFF-AIR Szegedet és a narancssárga Pepp-Airt is megcsodálhatták a penumobilok szerelmesei. Varga Norbert, a kar harmadéves műszaki menedzser szakos hallgatója azt állítja, egy-egy megmérettetés alkalmával nem is annyira a győzelem és a kupa, mint inkább a közös munka és a gyakorlatba átültetett tudás adja a legértékesebb nyereményt. – A verseny ugródeszka arra, hogy bele tudjunk kóstolni az igazi szakmába – mondta a hallgató.

 

A jövő az otthonok ajtóin kopogtat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_010A Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma energiatakarékos, környezetbarát és minden szempontból modern otthonná változtatta az Agóra második emeletét. A kiállított fürdőszobán, nappalin és konyhán túl a legmodernebb technológiával felszerelt konferenciatermet is körbejárhatták azok, akik egy lépéssel közelebb akarnak kerülni a hétköznapokban hasznosítható újdonságokhoz. Környezettudatosság, minimalisztika és kényelem. Ezekkel a jelzőkkel aposztrofálhatjuk az intelligens mintaotthont. Papp Zoltán, az Informatórium munkatársa minden kiállított bútort és technikai eszközt működés közben is megismertetett a látogatókkal. Bár elmondása szerint akadnak még beszerzésre váró kellékek, mint a hűtő és a teljes hálószobai felszerelés, az itt látottak tökéletesen tükrözik egy 21. századi ház szükségleteit. Okostelefonnal szabályozható ablakredőnyök, villanyfény és fűtés, valamint a rezonanciás technológiával működő „öntisztító” sütő, ami belső memóriájában még recepteket is tárol, már bárki számára elérhető.

A háztartási felszerelések mellett ugyancsak az Agórában található még az a háromrészes „óriásprojektor”, melyet csak az ország néhány városában használnak. A falon megjelenő három kivetítő képét egy speciális szoftver illeszti össze, így sokkal nagyobb, élesebb és gazdagabb képet nyújthatnak a nézőknek. A technológiát már egyetemi előadások alkalmával is hasznosították, legutóbb pedig az egyetem ugyan itt rendezte a K+F menedzsment konferenciáját.

 

Muszaki_ertelmiseg_napja
Műszaki Értelmiség Napja az SZTE-n - GALÉRIA


Vakáció

Az SZTE Informatórium nyáron egészen július 30-ig várja a vakációzó gyerekeket, az egészséges életmód praktikáira kíváncsi anyukákat és kismamákat, valamint az informatikával közelebbről megismerkedni kívánó időseket is. Részletes programfüzettel az Informatórium honlapján találkozhatnak.

 

Gaál Bernadett
fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.