SZTE Info

Intelligens mintaotthon és boszorkánykonyha: SZTE-programok a Múzeumok éjszakáján

Idén is megrendezik a világ érdekességeire kíváncsiak számára a Múzeumok Éjszakáját, melynek programsorozatából a Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét. Mind a Szent-Györgyi Albert Agórában, mind az Interaktív Természetismereti Tudástár érdekes programokkal várják a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 22-én délután hattól másnap hajnali egyig több helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az eseménysorozat szegedi programjaihoz a Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódik. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon az Interaktív Természetismereti Tudástár keretein belül a boszorkányok hátsó kertjébe invitálják a látogatókat. Szó lesz a boszorkányok familiárisairól, a boszorkánykonyhában megismerkedhetnek a mágikus tűzzel, látogatást lehet tenni a füvesasszonynál, de aki kíváncsi rá, azt is megtudhatja, hogy mit nevezett a népnyelv a „boszorkányok pörölyének”. A belépő felnőtteknek 250 forint, diákigazolvánnyal csupán 200 forint.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra este héttől kezdve analóg diaporámabemutatóval készül a Múzeumok Éjszakájára, „Gótikától a szürrealizmusig” címmel. Napközben a sixtusi kápolnáról szóló freskókat és a „régi ősöket” bemutató fotókiállítást is megtekinthetik a látogatók. Továbbá az Informatóriumon belül ingyenesen lehet majd megtekinteni a jövő intelligens mintaotthonát, a Látványlabort, továbbá az Informatika Történeti Kiállítást is.

 

A Múzeumok Éjszakája teljes szegedi programja itt érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.