Bezár

Hírarchívum

Vízbarátságot kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

Vízbarátságot kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

2013. április 17.
2 perc

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködés. Az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel kötnek "vízbarátságot".

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMGP8820A "Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt a Novi Sadi Egyetem Technológiai Karának és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának (MK) szakembereire épül. A projekt 2013. április 16-i nyitánya kísérte a 35 év az agrárműszaki kutatásban című tanácskozást, amely köszöntötte az idén 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort, az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézete professzorát.

A "vízbarátság" projekt céljait az SZTE Rektori Hivatala épületében április 16-án délután rendezett tanácskozáson ismertették. Hodúr Cecília, az SZTE MK professzora és a projekt menedzsere, valamint Biljana Pajin, a Novi Sad Egyetem Technológiai Kar követe röviden vázolta a két együttműködő intézmény történetét és tudományos teljesítményét. Seres Zita projektvezető és Ljubica Dokic előadó pedig a „Cross-border Network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” határon átnyúló projekt fontosabb fázisait mutatta be.

A víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A mintegy 166 710 eurós projekt lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek. Ezzel a jövőben hozzájárulhatnak az oktatók továbbképzéseihez, a tantárgyi segédletek kidolgozásához, illetve szélesíthetik a hallgatók gyakornoki programjait is.

Hodúr Cecília kiemelte: a szegedi universitas fejlesztési rangsorában előkelő helyet foglalnak el a környezettudományokat érintő korszerűsítések, ezért tartja fontosnak a hazai és a szerbiai felsőoktatási intézmény együttműködését. Ha a kitűzött célok megvalósulnak, csökkenthető lesz a természetes vizek szennyezettsége, ami nagyban hozzájárul az egészséges környezet kialakításához itthon és külföldön is. Az IPA-programban résztvevő felek bíznak benne, hogy a „vízbarátok” a június végéig tartó eredményes munkát követően a későbbiekben több közös kutatási projekteket is megvalósíthatnak.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szélpál Szilárd, Szuda Sándor

Vizbaratsag_IPA_Konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködésről tövábbi részleteket itt olvashatnak

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek