Bezár

Hírarchívum

agora_kiemelt

Befejeződtek az építési munkálatok a Szent-Györgyi Albert Agórában

Befejeződtek az építési munkálatok a Szent-Györgyi Albert Agórában

2012. szeptember 06.
2 perc

A műszaki átadás folyamatába lépett Szeged új kulturális és tudományos központja, a Szent-Györgyi Albert Agóra. Itt kap majd helyet a Szegedi Tudományegyetem interaktív kiállítótere, az országban egyedülálló Informatórium és az Informatikatörténeti Múzeum Alapítvány gyűjteménye is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged szívében, a Gogol utca, Jósika utca és a Kálvária sugárút háromszögében épült meg a város új oktatási, kulturális és közösségi központja. A tervezők, Helmle Csaba és Báger András vezették körbe az érdeklődőket szeptember 4-én az épületben.

A szakemberek kiemelték: számos egyéb funkciója mellett a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) egyfajta „tudományos palota” lesz: két szinten rendezkedik be a Szegedi Tudományegyetem integrált kiállítási tere, az Informatórium, ahol a legkorszerűbb információs technológiák és eszközök kiállítása mellett többek között képernyőfal, intelligens otthon és „okos szoba” várja a látogatókat. Szerteágazó profiljából adódóan az interaktív tér kutató- és munkahelye lehet majd az egyetem hallgatóinak, bemutató helyszíne az SZTE-n született tudományos eredményeknek. Méltó helyére kerül a Szegórában a világhírű Informatikatörténeti Gyűjtemény összeállítása is, amelyet az egyetem támogatásával, annak öthalmi épületében őriztek meg az elmúlt évek során. Az informatika szélsebes fejlődésének legfontosabb mérföldköveit, a gyűjtemény legértékesebb darabjait költöztetik majd az új központba. Hamarosan beköltözhet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma is az épületbe, amely az SZBK-ban folyó kutatások fontos disszeminációs tere lesz.

A szegedi universitas korábbi rektoráról, Nobel-díjas tudósáról elnevezett Szent-Györgyi Albert Agóra előadótermei, belső terei és aulája zenés-kulturális előadások és konferenciák, rendezvények helyszínéül szolgálhatnak a jövőben, de itt kap új otthont a Százszorszép Gyermekház is. A Szegórában számos innovatív, egyedülálló, korszerű és környezettudatos építészeti megoldással találkozhat majd a látogató. Az Agóra térnek például többemeletes klímatorony légmozgása biztosít természetes hűtést a nyári időszakban. Intelligens épületfelügyeleti rendszer koordinálja az épület teljes működését. A hűtést és a fűtést napkollektorok és hőszivattyúk, az elektromos áramot napelemek szolgáltatják. A megújuló energiát hasznosító gépeket a gépészeti terek kialakításának köszönhetően bárki megnézheti működés közben.

A szegedi Szent-Györgyi Agóra műszaki átadására szeptember közepén kerül sor, és várhatóan 2013. január elejétől nyílik meg az érdeklődők előtt a központ.

 

Borbola Terézia


Agora galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek