Bezár

Hírarchívum

Új fogamzásgátlót vizsgál a WHO és az SZTE Nőgyógyászati Klinika

Új fogamzásgátlót vizsgál a WHO és az SZTE Nőgyógyászati Klinika

2012. október 01.
2 perc

Újabb részvevőket, például a programba bekapcsolódni kész hallgatónőket keres az a kutatócsoport, amely új fogamzásgátló módszert vizsgál. A már negyven éve alkalmazott hatóanyagot a Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatásának egyetlen magyarországi központjaként teszteli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Pericoitális orális fogamzásgátlás levonogestrellel” vizsgálati projekt fél éve tart az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az új módszer sajátosságait, az eddigi eredményeket szeptember 25-én, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában ismertették a vizsgálat vezetői.

A kutatás célja a patikai forgalomban is kapható, engedélyezett hormontartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékonyságának és biztonságának vizsgálata, amennyiben azt nem az esemény után, hanem azt megelőzően alkalmazzák. Feltételezhető, hogy a levonogestrel (LNG) hatóanyagú tabletta előzetes használata ugyanis nagyobb védettséget jelent a terhesség bekövetkezésével szemben. Szexuális életet alkalmi jelleggel élő nők számára lehet előnyös a hagyományos és sürgősségi fogamzásgátlás hatásmechanizmusát ötvöző gyógyszer.

Dr. Bártfai György kutatásvezető, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára mutatta be a projekt eddigi fejleményeit. A tájékoztatóan előadást tartott Nguyen Thi My Huong, a WHO klinikai vizsgálat vezetője is. Prezentációjából kiderült, a világon mintegy 222 millió nő nem jut fogamzásgátló módszerhez, ami elfogadhatatlanul magas számú nem kívánt terhességet eredményez. A WHO célja, hogy növelje a modern fogamzásgátló módszerhez való jutás esélyét a világban. Az eredmények alapján az LNG tartalmú tabletta aktust megelőző használata az ovuláció folyamatát késlelteti, helytelen használata sem veszélyes későbbi terhességekre, mellékhatásai ritkák és enyhék. Előnye, hogy az aktusfüggő orális fogamzásgátlás csökkenti a hatóanyag dózisát, kényelmes módszer, amely fenntartja a védekezés titkosságát.

A gyakorlati alkalmazás több mint 30 nő részvételével fél éve, jó eredményekkel folyik Szegeden, és még további három központban. Az alkalmassági kritériumokról és a páciensek tapasztalatairól Tóth Márta védőnő tartott előadást. Elmondta: a sikeres program folytatásához a klinika újabb jelentkezőket vár. Olyan 18 és 45 év közötti nők kapcsolódhatnak be a programba, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, szexuális életük rendszertelen, együttléteik várható száma nem haladja meg a havi 6 alkalmat. Az alkalmas jelentkezők három viziten vesznek részt a 6 és fél hónapos vizsgálat időszakában, ez időtartam alatt a klinika ingyenesen biztosítja a fogamzásgátló tablettákat. Jelentkezni, érdeklődni a 62/545-524-es telefonszámon vagy az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 217-es WHO szobájában lehet.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek