Bezár

Hírarchívum

A vállalkozásokért és a lakosságért fogott össze az SZTE a Telenorral

A vállalkozásokért és a lakosságért fogott össze az SZTE a Telenorral

2012. március 07.
2 perc

Közös kutatásfejlesztési programokat indított a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a veszprémi Pannon Egyetem a Telenor Magyarországgal. Az együttműködés célja, hogy segítse a kis-és középvállalkozások működését, a lakosság életminőségének javítását. E fejlesztéseket mutatták be március elején Szegeden: szó esett a Webiroda előnyeiről, az M2M kommunikációról, de a résztvevők hallhattak az eHealth eszközök alkalmazásokról és az mSecurity megoldásokról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a veszprémi Pannon Egyetem négy éve közös kutatásfejlesztési programokat indított el a Telenor Magyarországgal, hogy új eszközök és megoldások kifejlesztésével segítse a hazai kis és középvállalatok működését, illetve a lakosság életminőségének javítását. Így a március elején rendezett szegedi bemutatón hallhattak a résztvevők a Telenor által kifejlesztett Webirodáról és felhőszolgáltatásokról, amelyek a nagyvállalatoknál használt eszközök funkcióival is bírnak. Így a kis-és középvállalkozások a levelezés, a csoportmunka és a virtuális kommunikáció javításával növelhetik versenyképességüket; továbbá spórolhatnak az üzemeltetési költségekkel is.

Ezzel szemben az SZTE és a veszprémi universitas prezentált olyan eszközöket, amelyek segítik az M2M kommunikációt - lehetővé téve a vezeték nélküli kommunikációt gép és gép között. Egy másik projekt a városi/települési szolgáltatások - a mobil kommunikációs technológiára épülő - fejlesztési lehetőségek feltérképezését célozta a mobil és RFID alapú elektronikus logisztika (eLogistics) és az intelligens közlekedés területén.

A lakosság életminőségének javítását szolgáló eHealt alkalmazásokat és eszközöket is bemutattak: az otthoni vérnyomásmérők, EKG-készülékek és időseket segítő eszközök a mobil technológia bevonásával nagy segítséget nyújthatnak az otthoni betegellátásban, illetve a megelőzés és diagnosztika területén.

A szegedi bemutatón az mSecurity megoldások is nagy figyelmet kaptak, hiszen a mobiltechnológia alkalmazásával a felhasználó is – telefonja segítségével – áttekintheti a megfigyelt területen történő eseményeket, vagy akár az egyedi riasztási szinteket is beállíthat.

 

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek