SZTE Info

Búcsúzunk Dr. Makay Árpád egyetemi docenstől

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Makay_ArpadDolgozni vártuk múlt hétfőn reggel az Egyetemi Számítóközpontba, de nem jött. Tudtuk, hogy baj van, mert vele ilyen nem szokott előfordulni. Ha valamit megígért, akkor biztosak lehettünk abban, hogy az úgy is lesz. Villámként csapott belénk a hír, hogy meghalt.

Nehéz dolog olyan ember életéről írni, aki annyi hasznosat és jót tett, mint ő. 1966-ban diplomázott a JATE matematikus szakán, majd hamarosan egyetemi oktató lett. Egész pályafutása során magas színvonalon végezte munkáját. Informatikusok generációinak adta át kivételes tudását. 1987-ben már a Számítástudományi Tanszék egyetemi docense volt, amikor elnyerte az Egyetemi Számítóközpont vezetését, ezt a felelősségteljes, embert próbáló megbízatást. Ebben a tisztségében ismerték meg őt a legtöbben és bizonyosodtak meg arról, hogy valóban talpig ember. Nyugdíjazásáig, 18 éven keresztül vezette a Számítóközpontot. Számos informatikai pályázat koordinátoraként, szakmai vezetőjeként, alapvető szerepe volt az egyetem informatikai infrastruktúrájának fejlesztésében, az egységes, elektronikus tanulmányi rendszer bevezetésében.

Mindig mindent precízen megtervezett, akár kutatómunkáról, oktatásról, projektvezetésről, vagy kedvenc hobbijáról a horgászásról volt szó.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a Szegedi Tudományegyetemet, a hazai informatikusok közösségét.

Árpi, hiányozni fogsz nekünk, nyugodj békében!

 

A Szegedi Tudományegyetem

Egyetemi Számítóközpontja és

Informatikai Tanszékcsoportja


Gyászjelentés: http://www.sci.u-szeged.hu/hirek/szte-ttik-2012-marcius/gyaszjelentes?objectParentFolderId=13452

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.