Bezár

Hírarchívum

Még nem késő! Július10-ig módosítható a felvételi jelentkezési sorrend

Még nem késő! Július10-ig módosítható a felvételi jelentkezési sorrend

2012. június 27.
2 perc

Egyetlen alkalommal módosítható a felvételi jelentkezési sorrend elektronikus vagy postai úton. Július 10-ig adott a lehetősége a felsőoktatásba indulóknak arra, hogy beküldjék az addig hiányzó dokumentumaikat, illetve új preferenciáikat jelezzék. Miért érdemes változtatni a megjelölt szakok sorrendjén? Összeállításunkban erre keressük a választ.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elektronikusan, azaz az e-felvételi rendszer használatával és a megfelelő kérelem postázásával is módosíthatnak jelentkezési sorrendjükön a felvételizők. Ez mindenkinek július 10-ig áll módjában, de csak egyszer, ezért érdemes jól átgondolni a változtatást.

 

Célravezető lehet élni az egyszeri korrekció lehetőségével, ha a jelentkező preferencia-sorrendje megváltozott, azaz listájában nem az a képzés szerepel az első helyen, ahová leginkább be szeretne kerülni.

A képzések finanszírozásának változását is tanácsos figyelemmel kísérni, hiszen az oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa június végén bejelentette, hogy az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Így a módosítással az országban 2400-al több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma. Az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám” – olvasható a Magyar Távirati Iroda (MTI) közleményében.

Azonban a jelentkezési sorrenden mégsem érdemes módosítani, ha a felvételizőnek valamelyik képzésnél nem sikerült az alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt. Ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni a felvételiző, és ezért a lista végére sorolná az adott képzést, ebben az esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását – választani.

Aki postai úton szeretne változtatni, annak figyelembe kell vennie, hogy a sorrendmódosítás csak akkor tekinthető érvényesnek, ha megfelel a következő formai követelményeknek: tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a jelentkező felvételi azonosító számát (megtalálható a regisztrációs levélben), a pontosan megjelölt új sorrendet (amelyben csak a jelentkezéskor korábban megadott jelentkezési helyeket variálhatja, újabb jelentkezési helyet nem jelölhet meg) és a jelentkező aláírását.

Idén először lehetőség nyílik a korábban csak egy finanszírozási formában megjelölt szakok másik finanszírozási formáját is felvenni a jelentkezések közé, de ez nem számít sorrendmódosításnak. Ezt külön kérelmen, illetve az e-felvételiben külön menüpontban lehet megtenni.

Érdemes újra átolvasni az egy-egy szak nyújtotta lehetőségeket még a módosítás előtt.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) karainak felvételi oldalai itt elérhetők, míg a www.felvi.hu is további tájékozódási lehetőséget biztosít.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek