SZTE Info

honlap_kezdo

A szegedi universitas az egyetlen magyarországi vidéki egyetem a leideni listán is

Két magyar egyetem – közte a szegedi universitas – került a Leiden University 2011-2012-es európai rangsorára. Az oktatók kutatói tevékenysége, idézettsége és publikációi száma alapján összeállított listán az SZTE a 210. helyet szerezte meg. Az SZTE vidék-Magyarország egyetlen egyetemeként szerepel a sanghaji, és a QS rangsorban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2007 óta a Leideni Egyetem Centre for Science and Technology Studies tanszéke minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók ötszáz egyetemet és főiskolát vizsgálnak, ezek fele európai – írja az eduline.hu. A Bibliometrikus mutatók alapján értékelik az intézményeket, vagyis a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenységét, idézettségét és publikációik számát figyelik.

Az összehasonlított 222 európai intézmény között két magyarországi egyetem kapott helyet: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (199. hely) és Szegedi Tudományegyetem (a 210. helyen). Az európai lista élén idén két svájci intézmény végzett: az École Polytechnique Fédérale de Lausanne az Eidgenössische Technische Hochschule Zürichet előzte meg. A brit Cambridge ezúttal a harmadik helyet szerezte meg, míg Oxford ötödik a rangsorban.

Arra a Leiden University listakészítői is felhívják a figyelmet, hogy ezek a mutatók az orvosi és a természettudományi kutatóegyetemeknek kedveznek, a műszaki képzést nyújtóknak viszont nem, az ott megfigyelhető jellemzően alacsonyabb idézettség miatt.

Emlékezetes: a Szegedi Tudományegyetem (az ELTE-vel egyetemben) a legfrissebb sanghaji felsőoktatási rangsorra is felkerült. Mindkét intézmény a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University: a szakemberek százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát. A brit QS Quacquarelli Symonds cég adatai alapján összeállított rangsorban 3 magyar egyetem – közte egyetlen vidéki felsőoktatási intézményként – a szegedi universitas ért el jó eredményt: az SZTE a vegyészmérnöki képzések rangsorának 101-150., valamint 151-200. helyén áll.

A friss leideni lista az alábbi linken tekinthető meg: http://www.leidenranking.com/ranking.aspx

Az ARWU rangsor az alábbi linken található: http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.