SZTE Info

Roma_szakkollegium_epulet_kiemelt

Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Házon belül, házon kívül, szinte mindent együtt csinálunk. Együtt főzünk, sétálunk a városban, Mikulásra és karácsonyra megajándékoztuk egymást – hallottuk Dinnyés Alettától. A Szegedi Tudományegyetem másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, társaihoz hasonlóan, szeptemberben költözött be a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumba. A fiataloktól megtudtuk: az elmúlt időszakban mély barátságok szövőtek cigányok és nem cigányok között. Sokat érdeklődnek, beszélgetnek egymás kultúrájáról.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén, 2012. december 21-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg az épületet. Díszvendégként Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert köszöntötték. Az eseményen részt vett – többek között – Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kulturális és külügyekért felelős alelnöke.

– Ezek a fiatalok: romák és nem romák együtt fedezik fel, hogy mi a gazdagság az együttélésben. Öröm hallgatni, amikor beszámolnak róla. Hiszen egyébként a gyűlölet hangjait és az egymás elleni lázítás hangjait hallhatjuk. Ők azonban megtapasztalják, hogy jó együtt lenni, és ha együtt vagyunk, gazdagabbak vagyunk, mintha külön lennénk – fogalmazott Balog Zoltán. A magyar állam két évvel ezelőtt állapodott meg a keresztény egyházak képviselőivel abban, hogy létrehozzák a Keresztény Roma Szakkollégiumok hálózatát. Ma már öt nagy egyetemi városban, több mint 120 diák lakik ilyen otthonokban.

– A cél az, hogy ezek a fiatalok tanulják az együttélést, mindeközben pedig elkötelezett híveivé váljanak a cigány-nem cigány együttélésnek, hiszen nagy szükségünk van arra, hogy ebben szövetségeseink legyenek – magyarázta a miniszter. Az állam a szakkollégiumok költségének jelentős részét magára vállalja. Többek között 40 ezer forint ösztöndíjat biztosít a diákoknak. Jövőre pedog 1,1 milliárd forintnyi forrást különített el a szakkollégiumoknak, melyből 100 ezer forintos nagyságrendben tudnak majd fejleszteni az intézmények.

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Indóház téri épületben korábban nővérszálló működött. Idén nyáron teljesen felújították: többek között szobákat, konyhát, olvasótermet alakítottak ki benne. Jelenleg 15 fiatal lakik a szakkollégiumban.

– Jól kijövünk a lányokkal. Beosztottuk a takarítást, besegítünk a mosogatásba is. Együtt tanulunk, még filmszakkört is tartunk – tudtuk meg Herfort Károlytól, az SZTE harmadéves szociális munka szakos hallgatójától.

Mészáros Ferenc, a szakkollégium igazgatója elmondta: meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a roma és a nem roma hallgatók körében is a felvételikor. A cél ezért az, hogy két év múlva 25 személyesre bővítsék a szegedi keresztény roma szakkollégiumot.

Bobkó Anna


Roma_szakkollegium
Az avatóünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.