Bezár

Hírarchívum

Az országos átlaghoz képest jobbak az SZTE felvételi eredményei

Az országos átlaghoz képest jobbak az SZTE felvételi eredményei

2012. augusztus 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem mind a jelentkezők, mind a felvettek tekintetében megelőzi a debreceni és a pécsi universitast.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012. évi felvételi adatainak elemzéséből kiderül, hogy a felsőoktatás átalakítása következtében csökkent a jelentkezők és a felvettek száma is a korábbiakhoz képest, s a négy nagy hazai tudományegyetem közül az ELTE szenvedte el a legkisebb veszteségeket, a fővárosi egyetemet pedig a Szegedi Tudományegyetem követi ebben a tekintetben. Az SZTE minden mutatóban jobb eredményt ért el az országos átlagnál, s felülmúlta vidéki „riválisait”, a Debreceni Egyetemet, valamint a Pécsi Tudományegyetemet – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Varga Zsuzsanna oktatási igazgató.

Az SZTE által kínált szakokra az idei esztendőben összesen 15 751-en jelentkeztek, közülük 8421-en első helyen, s 13 573 jelentkezés érkezett az államilag támogatott képzésekre. Az első körös eljárás során (tehát még a pótfelvételi nélkül) összesen 6643 fő nyert felvételt a szegedi egyetemre (ugyanez a szám az ELTE esetében 8821, a DE-nél 6611, míg a PTE-nél 5734). Nappali tagozatos osztatlan alapképzésre 4040-en kerültek be a Tisza-parti intézménybe, mesterszakon 1325-en, míg államilag támogatott formában 4474-en folytathatják tanulmányaikat.

2011-hez képest országosan 81 százalékra csökkent mind a jelentkezők, mind a felvettek száma. Az államilag finanszírozottak aránya még nagyobb mértékben, a tavalyi szint 76 százalékára esett vissza. A Szegedi Tudományegyetemen azonban az országos átlaghoz képest kisebb mértékű a változás. A jelentkezők száma a 2011-es adatokhoz viszonyítva 85 százalék volt (az ELTE-n 91, ugyanakkor Debrecenben és Pécsett csak 83), a felvetteké 84 százalék (az ELTE-n 91, a DE-n 79, a PTE-n 77), míg az államilag támogatott „gólyákat” figyelembe véve 82 százalék (itt listavezető is az intézmény, ugyanis a DE 80, az ELTE 78, a PTE 75 százalékot teljesített).

Ami a négy nagy tudományegyetem országos „részesedését” illeti, 2011-hez képest gyakorlatilag változatlan a kép. Míg tavaly az összes felvételt nyert fiatal 10 százaléka került az ELTE-re, 8-8-8 Szegedre, Debrecenbe és Pécsre, addig idén 11 százalék jutott az ELTE-nek, 8-8 Szegednek és Debrecennek, 7 pedig Pécsnek. Az államilag támogatott hallgatók esetében ugyanúgy 11 százalék folytatja felsőfokú tanulmányait az ELTE-n, 9-9 az SZTE-n és a DE-n, illetve 8 a PTE-n, mint az ezt megelőző, 2011-es évben.

 

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek