SZTE Info

Összeállítják a Szegedi Tudományegyetem tudástérképét

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Tudástérképének létrehozása, mely egy átfogó adatbázisrendszer formájában lehetőséget biztosít az egyetem kutatás-fejlesztési-, és innovációs kapacitásának összefoglalására, valamint bemutatására, ezáltal elősegítve az intézményen belüli és a külső szereplőkkel való együttműködések kialakítását. A Tudástérkép koordinációjával kapcsolatos feladatokért a Technológia Transzfer Iroda felelős.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország öt Kutatóegyetemének egyike, kiterjedt tudásbázissal rendelkezik, mely az egyetem kutatóinak szellemi alkotásaiban és eredményeiben jelenik meg. E tudásbázis létrehozása mellett kiemelten fontos megfelelő kezelése és rendszerezése, mely ilyen mértetekben komoly kihívást jelentő feladatnak számít. A 2010-es évben az SZTE Technológia Transzfer Irodája elkezdte e tudás intézményes kezelésének első megalapozó lépését, az egyetemi tudásportfólió összeállítását. A TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében elkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Tudástérképének összeállítása. A Technológia Transzfer Iroda munkatársai felkeresték az egyetem kutatóit és hallgatók bevonásával személyes interjúk során adatlapokon, rendszerezett formában rögzítették az egyes kutatók és kutatóműhelyek tevékenységéről és eredményeiről, így létrehozva egy olyan kereshető, komplex adatbázist, mely lehetővé teszi az egyetem kutatási portfoliójának megismerését.

Az első szakasz 2010 szeptemberében kezdődött és 2011 februárjában zárult le, melynek során az a Technológia Transzfer Iroda részére közel 300 interjú készült el, nagy hangsúlyt helyezve az adatvédelemre és az összegyűjtött információk megfelelő kezelésére. Az adatbázis a közönség felé az egyetem honlapján keresztül kerül kommunikálásra, ugyanakkor a program eredményei promóciós kiadványokban is összegzésre kerülnek; konferenciákon, tárgyalásokon elérhetővé téve azt a jövőbeli partnerek számára. Az Egyetemi Tudástérkép projekt célja, hogy felmérje, összegyűjtse, valamint nyilvántartsa az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásait és potenciálját, valamint kommunikálja azt az érdeklődők felé, elősegítve ezáltal a jövőbeli együttműködések kialakítását. A Tudástérkép létrehozásával és folyamatos építésével, a Technológia Transzfer Iroda naprakész információkkal rendelkezhet az egyetemen folyó kutatási témákról, műszerkapacitásról, kapcsolatrendszerről és a szolgáltatáskínálatról, elősegítve így az egyetemi technológia transzfer tevékenységet.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja