Bezár

Hírarchívum

Tudományos előadások az SZTE ETSZK-n Erasmus program keretében

Tudományos előadások az SZTE ETSZK-n Erasmus program keretében

2011. március 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Fizioterápiás Tanszéke 2010-ben kötött a Nagyváradi Egyetemmel bilaterális szerződést az Erasmus program keretében, hallgatói és oktatói mobilitásra egyaránt. Az őszi szemeszterben egy, jelenleg két nagyváradi hallgató tölt el egy szemesztert a gyógytornász képzésben. Az Erasmus program oktatói mobilitás keretében Pásztai Zoltán PhD, a Nagyváradi Egyetem docense március 21-én érkezik a Tanszékre, és az alábbi témákban tart előadásokat az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

  • A Nagyváradi Egyetem, a sport-, testnevelés- és gyógytornász képzés és a nagyváradi gyógytornászok munkájának bemutatása
    2011. március 22-én 16:00 – 17:30, 111. terem
    (ETSZK, Temesvári krt. 31.);
  • Mozgásterápia a gyermekgyógyászatban
    2011. március 25-én 12:00 – 15:15 (szünet: 13:30-13:45), 111. terem
    (ETSZK, Temesvári krt. 31.).

Életrajz:

Pásztai Zoltán PhD, egyetemi docens, a Nagyváradi Egyetem Testnevelés és Sport Karának, valamint az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem oktatója, a nagyváradi rehabilitációs és klinikai központ vezető gyógytornászaként a gyakorlati oktatásért felelős vezető oktató.

1972-ben a Nagyváradi Egyetem testnevelés szakán diplomázott, 1975-ben a Bukaresti Egyetem testnevelés szakán gyógytornász szakirányban specializálódott, majd 2003-ban mesterfokozatot szerzett (adaptált fizikai aktivitás a fogyatékkal élők mozgásterápiájában). Tudományos doktori fokozatát 2006-ban szerezte biológiai tudományok tudományágban az Iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egytemen, doktori értekezésének regisztrált címe: “The role of stretching in normalizing the stato-kinetic functions of the neuro-artro-mio-kinetic apparatus with children with locomotor dysfunctions”.

Kiemelt kutatási- és szakterületei: általános mozgástudomány, hydro-, balneo-, termoterápia, fizioterápia és rehabilitáció neurológiai, ortopédiai és traumatológiai kórképekben, fizioterápia és traumatológia a gyermekgyógyászatban, adaptált fizikai aktivitás, sportsérülések fizioterápiája, sportterápia.

Aktív szakmai és szakmapolitikai tevékenységet folytat:

Több helyi és nemzeti egyesület aktív tagja, mint például a romániai osteoporosis prevenciós társaság, a „hemiplégia ellenségei” egyesület, mozgásszervi fogyatékossággal élők szervezete, gyógytornász hallgatók egyesülete. Magyar Gyógytornászok Társasága és WCPT (World Confederation for Physical Therapy) tag. Szakmai együttműködést folytat a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetem Fizioterápiás Tanszékével. Számos egyetemi, valamint az Európai Unió és a PHARE program által támogatott kutatási projekt támogatója és résztvevője. 2006-tól több nemzeti és nemzetközi szakmai folyóirat és közösségi oldal tudományos munkatársa, tudományos és publikációs bizottságának tagja. Rendszeresen vesz részt helyi és nemzetközi szakmai továbbképzéseken, tanfolyamokon, konferenciákon. Több nemzetközi találkozón vezetett workshop-ot és szakmai kerekasztalt, valamint tanfolyamokat és posztgraduális képzéseket tartott neurohabilitáció és sporttraumatológia témában. Az ún. „Zoli láda-technika” gyermekrehabilitációban való alkalmazásáért, fejlesztéséért jelentős elismeréseket és kitüntetéseket kapott.

Rendszeresen publikál nemzeti és nemzetközi folyóiratokban (157 publikáció (1980-2010)), 10 könyv/tankönyv kiadása fűződik a nevéhez, melyből 5 könyvnek önálló vagy első szerzője. Az egyetemen komoly témavezetői tevékenységet folytat, melynek eredményeképpen számos hallgató publikált és vett részt helyi és nemzetközi rendezvényeken.


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek