SZTE Info

Együttműködést köt a SZTE és a Potsdami Egyetem - Tovább fejlődik a német jogi képzés Szegeden

A Potsdami Egyetem képviseletében 2011. június 29-től július 1-ig látogatást tesz a Szegedi Tudományegyetemen Detlev W. Belling professzor és Dr. Schwerdtfeger Dékáni Hivatalvezető asszony. A két egyetem jogi kara több mint egy évtizede sikeresen működik együtt a szegedi német jogi oktatás terén, ennek keretében immár közel 250 jogász sajáthatott el jogi és szaknyelvi ismereteket, és számos hallgató folytathatott az együttműködés alapján tanulmányokat Németországban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mostani látogatás célja a korábban a két egyetem között megkötött együttműködési megállapodás talaján kialakított új német oktatási program szerződésbe foglalása, illetve annak rögzítése, hogy a Német Jogi és Szakfordítói Szakjogász/Szaktanácsadó képzés keretében megszerzett diplomát milyen feltételek mellett számítja be a német jogi diplomába a Potsdami Egyetem Jogi Kara. Mindez nagyban segítheti a friss szegedi diplomások elhelyezkedését a hazai és uniós munkaerőpiacon.

A szerződés aláírására 2011. június 30-án délelőtt 10 órakor a Rektori Hivatalban, a rektori tárgyalóban kerül sor (Szeged, Dugonics tér 13. 2. emelet). A szerződést magyar részről Rácz Béla általános rektorhelyettes írja alá.

A szerződéskötésre tisztelettel meghívjuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.