SZTE Info

Könyvbemutató: Gyarmati György kötetei

Gyarmati György két könyvét mutatják be 2011. december 8-án (csütörtökön) 18 órától az MTA SZAB székházában (6720 Szeged, Somogyi utca 7.) A Rubicon gondozásában megjelenő Rákosi-korszak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rendszerváltó fordulatok évtizede Magyarországon, 1945-1956 című kötetet A. Sajti Enikő történész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára ajánlja az olvasók figyelmébe. A Kísértő közelmúlt, avagy a rendszerátalakítás egyik deficitje című, a L'Harmattan kiadó által jegyzett könyvet Kovács László Imre, az SZTE egyetemi docense mutatja be – az MTA Szegedi Területi Bizottságának Filozófiai és Történettudományi Szakbizottsága, a Magyar Történelmi Társulat Dél-alföldi Csoportja, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, valamint a Rubicon szerkesztősége és a L'Harmattan Könyvkiadó közös rendezvényén.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.