SZTE Info

A Factory útja egy szűk irodától a nemzetközi színvonalig

A Szegedi Tudományegyetem Vállalkozói klubjának első szemesztere Fábián Zsolt, a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetőjének előadásával zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan építsünk sikeres céget? Miként válhat egy kicsi, regionális vállalat nemzetközileg elismertté? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ az SZTE Vállalkozói klub félévzáró előadásán a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetője és kreatív igazgatója. Fábián Zsolt saját bőrén tapasztalhatta meg a nemzetközi színvonalú, minőségi szolgáltatást nyújtó céggé válás nehézségeit és korlátait – nem kevés munkát, pénzt és időt kellett ráfordítani ahhoz, hogy megjárják a szamárlétra minden fokát.

A Factory Creative Studio Kft. működését egy vadnyugati vegyesbolthoz hasonlította, ahol mindent lehet kapni szögtől a pisztolyon át a szemes babig. A 2000-ben Szegeden alapított cég nagy utat tett meg az elmúlt 11 évben: az ezredfordulón mindössze öt lelkes taggal indultak el egy szűk irodából, napjainkra pedig megrendeléseik jelentős része határon túli vállalatoktól érkezik: együtt dolgoztak többek között az AXN, a HBO, illetve a Sony Pictures televíziós csatornával.

A cég elsődleges profilja a televíziós network, ez adja közel 2 millió dolláros forgalmuk 42 százalékát. Bevételük emellett viszonylag elenyésző, igyekeznek minden forintot hasznosan visszaforgatni, terjeszkedésre és bővítésre fordítani erőforrásaikat. Fábián Zsolt elárulta az érdeklődő fiataloknak: több hazai és nemzetközi szinten jelentkező probléma lassítja növekedésüket. A tőkeszegénység kényszerpályára sodorja a céget, emiatt idejüket a fejlesztés helyett folyamatosan a bevételt generáló munkákra kell, hogy fordítsák – foglalta össze a tanulságokat. A gazdasági válság legalján ugyanis még egy nemzetközi hírű, mamutvállalatoknak dolgozó sikeres hazai cég sem kaphat egykönnyen hitelt, így az ügyvezető szerint többször kellett már a csőd széléről visszarántani a stúdiót.

Érdekesség, hogy további problémát jelent Fábián Zsolt szerint a globális szakemberhiány, ami még a legfejlettebb országoknak is komoly gondokat okoz. Szegeden például szinte lehetetlen jó fejlesztőt találni, pedig nagy szükség lenne rá. Az ilyen emberek tanítása pedig további pénzeket és időt venne el, ami visszajuttat az első két problémához. Ez ügyben már zajlanak a tárgyalások a Szegedi Tudományegyetemmel egy 3D Motion Design képzés beindításáról. Közös projektről lenne szó a szegedi, valamint a kolozsvári egyetemmel, ha minden jól alakul, akár jövő ősszel indulhatna a képzés.

A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.

 

SZEGY 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.