SZTE Info

A Factory útja egy szűk irodától a nemzetközi színvonalig

A Szegedi Tudományegyetem Vállalkozói klubjának első szemesztere Fábián Zsolt, a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetőjének előadásával zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan építsünk sikeres céget? Miként válhat egy kicsi, regionális vállalat nemzetközileg elismertté? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ az SZTE Vállalkozói klub félévzáró előadásán a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetője és kreatív igazgatója. Fábián Zsolt saját bőrén tapasztalhatta meg a nemzetközi színvonalú, minőségi szolgáltatást nyújtó céggé válás nehézségeit és korlátait – nem kevés munkát, pénzt és időt kellett ráfordítani ahhoz, hogy megjárják a szamárlétra minden fokát.

A Factory Creative Studio Kft. működését egy vadnyugati vegyesbolthoz hasonlította, ahol mindent lehet kapni szögtől a pisztolyon át a szemes babig. A 2000-ben Szegeden alapított cég nagy utat tett meg az elmúlt 11 évben: az ezredfordulón mindössze öt lelkes taggal indultak el egy szűk irodából, napjainkra pedig megrendeléseik jelentős része határon túli vállalatoktól érkezik: együtt dolgoztak többek között az AXN, a HBO, illetve a Sony Pictures televíziós csatornával.

A cég elsődleges profilja a televíziós network, ez adja közel 2 millió dolláros forgalmuk 42 százalékát. Bevételük emellett viszonylag elenyésző, igyekeznek minden forintot hasznosan visszaforgatni, terjeszkedésre és bővítésre fordítani erőforrásaikat. Fábián Zsolt elárulta az érdeklődő fiataloknak: több hazai és nemzetközi szinten jelentkező probléma lassítja növekedésüket. A tőkeszegénység kényszerpályára sodorja a céget, emiatt idejüket a fejlesztés helyett folyamatosan a bevételt generáló munkákra kell, hogy fordítsák – foglalta össze a tanulságokat. A gazdasági válság legalján ugyanis még egy nemzetközi hírű, mamutvállalatoknak dolgozó sikeres hazai cég sem kaphat egykönnyen hitelt, így az ügyvezető szerint többször kellett már a csőd széléről visszarántani a stúdiót.

Érdekesség, hogy további problémát jelent Fábián Zsolt szerint a globális szakemberhiány, ami még a legfejlettebb országoknak is komoly gondokat okoz. Szegeden például szinte lehetetlen jó fejlesztőt találni, pedig nagy szükség lenne rá. Az ilyen emberek tanítása pedig további pénzeket és időt venne el, ami visszajuttat az első két problémához. Ez ügyben már zajlanak a tárgyalások a Szegedi Tudományegyetemmel egy 3D Motion Design képzés beindításáról. Közös projektről lenne szó a szegedi, valamint a kolozsvári egyetemmel, ha minden jól alakul, akár jövő ősszel indulhatna a képzés.

A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.

 

SZEGY 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében