SZTE Info
Egeszsegnap

VII. Egyetemi Egészség- és Sportnap

2010. április 14-én rendezik meg a VII. Egyetemi Egészség- és Sportnapot. Egy nap, ahol minden az egészség és a sport körül forog.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezők célja, hogy fejlesszék a felsőoktatásban tanuló diákok egészségmagatartását, megmutassák számukra az egészséges életmódra nevelés metodikáját és módszereit, amit a program résztvevői gyakorlati és elméleti tapasztalatokkal, tapasztalásokkal elsajátíthatnak. A rendezők a program összeállítása alatt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a szenvedélybetegségekkel, valamint a korosztályukat gyakran érintő problémák (fiatalkori bűnözés, agresszió, nemiség elleni erőszak, esélyegyenlőség, tolerancia) kezelésével. Ezekre a fontos társadalmat érintő kérdésekre és problémákra az SZTE JATIK Aulájában adnak választ. A szűrések és mérések (pl. a vérnyomás és vércukorszint mérés, fogászati szűrés) mellett lesznek modellek (pl. dohányzó, bőrrák modell) és szemléltető eszközök is (pl. öregségi szimulátor, képesség park). A TIK-ben a napot Dr. Ranschburg Jenő Agresszor és áldozat a felnőtté válás során című ingyenes előadása zárja.

A rendezvény másik helyszíne a Hattyas sori Sportközpont, ahol a sport és a szabadtéri tevékenységek által történő nevelés kap szerepet: mászófal, óriás darts, rodeó bika, íjászat, és egyéb sporteszközök kipróbálására lesz lehetőség. Az egyedi mozgás mellett a csapatversenyek hívei is teret nyernek, hiszen a csoportok foci-, kosár- és röplabda sportágakban, valamint paintball-ban mérhetik össze erejüket. A csapatversenyekre
2010. április 13-ig lehet nevezni a sport@ifjusagiegeszsegnap.hu címen. A sokak által kedvelt élőcsocsó és szumó sem marad ki a programból, sőt további meglepetések várják a kilátogatókat.

Ezzel egy időben a Hattyas soron kezdetét veszi a Drogprevenciós Nap, ahol például a helyi szervezetek, szakemberek nyújtanak tájékoztatást a szenvedély betegségek, elsősorban a kábítószer használattal összefüggő jogi szabályozással, gyógykezeléssel stb. kapcsolatban.

A VII. Egyetemi Egészség- és Sportnap a Sportközpont Alakuló terén felállított színpad műsoraival zárul. Este nyolc órától Kowalsky meg a Vega zenél, majd őket a Karthago zenekar koncertje követi. Jegyek elővételben és a helyszínen is kaphatók! (A zárókoncert bevételének egy részét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak ajánlják fel.) A koncertek után folytatódik a program a JUGYU Klubban, ahol a házigazda, Dj. Boki a kifulladásig fogja pörgetni a lemezeket.

Bővebb információ: www.ifjusagiegeszsegnap.hu

 

Kapcsolódó Program:

Szegedi Drogprevenciós Nap

SZTE Sportközpont - Alakulótér, 1000 - 1500 

 • Életmód sátor: Az egészséges életmód népszerűsítése. A drogfogyasztással kapcsolatos egészségkárosodások, betegségek hiteles bemutatása (hosszú távú következmények, stb.) a területen működő egészségügyi intézmények dolgozóinak a bevonásával.
 • Rendőrsátor: A drogfogyasztás büntetőjogi következményei, a fiatalkorú bűnözés, valamint az áldozattá válás megelőzésének lehetőségei, mely témákról a városi rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei adnak tájékoztatást.
 • Léleksátor: Pszichológus, mentálhigiénés szakember, valamint életmód tanácsadó közreműködésével a szenvedély betegségekkel, életvezetési, párkapcsolati és egyéb konfliktusokkal kapcsolatosan folyik tanácsadás.
 • Drogsátor: A helyi drogambulancia munkatársai segítségével megismertetjük az érdeklődőket a szenvedélybetegek gyógyításának lehetőségeivel, a kezelések formáival és intézményi hátterével.
 • Egészségsátor: A hatékony egészségfejlesztés és az egészségmagatartás bemutatása a résztvevőknek (mérések, tesztek, kérdőívek kitöltése).
 • Filmsátor: Beszélgetéssel egybekötött filmvetítés.
 • Interaktív kiállítás: Tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás a kábítószerekről, illetve használatuk veszélyeiről, addiktológus vezetésével.
 • Baleseti szimuláció: Egy előre megtervezett szituációban, valósághűen kialakított helyszínen, tanult imitátorok eljátsszák egy bekövetkezett baleset testi és lelki változásait. Továbbá egy szimulátor segítségével átélhető, hogy karambol esetén mekkora nyomás éri az utast, és elrettentésnek kihelyezésre kerül egy roncsautó.
 • Sportbemutatók: Lehetőség nyílik több sportág megtekintésére és kipróbálásra (kettler ball, íjászat, ergométer, kick-box, falmászás, tenisz), valamint szakemberekkel

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében