Bezár

Hírarchívum

Egeszsegnap
VII. Egyetemi Egészség- és Sportnap

VII. Egyetemi Egészség- és Sportnap

2010. április 14.
3 perc

2010. április 14-én rendezik meg a VII. Egyetemi Egészség- és Sportnapot. Egy nap, ahol minden az egészség és a sport körül forog.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezők célja, hogy fejlesszék a felsőoktatásban tanuló diákok egészségmagatartását, megmutassák számukra az egészséges életmódra nevelés metodikáját és módszereit, amit a program résztvevői gyakorlati és elméleti tapasztalatokkal, tapasztalásokkal elsajátíthatnak. A rendezők a program összeállítása alatt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a szenvedélybetegségekkel, valamint a korosztályukat gyakran érintő problémák (fiatalkori bűnözés, agresszió, nemiség elleni erőszak, esélyegyenlőség, tolerancia) kezelésével. Ezekre a fontos társadalmat érintő kérdésekre és problémákra az SZTE JATIK Aulájában adnak választ. A szűrések és mérések (pl. a vérnyomás és vércukorszint mérés, fogászati szűrés) mellett lesznek modellek (pl. dohányzó, bőrrák modell) és szemléltető eszközök is (pl. öregségi szimulátor, képesség park). A TIK-ben a napot Dr. Ranschburg Jenő Agresszor és áldozat a felnőtté válás során című ingyenes előadása zárja.

A rendezvény másik helyszíne a Hattyas sori Sportközpont, ahol a sport és a szabadtéri tevékenységek által történő nevelés kap szerepet: mászófal, óriás darts, rodeó bika, íjászat, és egyéb sporteszközök kipróbálására lesz lehetőség. Az egyedi mozgás mellett a csapatversenyek hívei is teret nyernek, hiszen a csoportok foci-, kosár- és röplabda sportágakban, valamint paintball-ban mérhetik össze erejüket. A csapatversenyekre
2010. április 13-ig lehet nevezni a sport@ifjusagiegeszsegnap.hu címen. A sokak által kedvelt élőcsocsó és szumó sem marad ki a programból, sőt további meglepetések várják a kilátogatókat.

Ezzel egy időben a Hattyas soron kezdetét veszi a Drogprevenciós Nap, ahol például a helyi szervezetek, szakemberek nyújtanak tájékoztatást a szenvedély betegségek, elsősorban a kábítószer használattal összefüggő jogi szabályozással, gyógykezeléssel stb. kapcsolatban.

A VII. Egyetemi Egészség- és Sportnap a Sportközpont Alakuló terén felállított színpad műsoraival zárul. Este nyolc órától Kowalsky meg a Vega zenél, majd őket a Karthago zenekar koncertje követi. Jegyek elővételben és a helyszínen is kaphatók! (A zárókoncert bevételének egy részét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak ajánlják fel.) A koncertek után folytatódik a program a JUGYU Klubban, ahol a házigazda, Dj. Boki a kifulladásig fogja pörgetni a lemezeket.

Bővebb információ: www.ifjusagiegeszsegnap.hu

 

Kapcsolódó Program:

Szegedi Drogprevenciós Nap

SZTE Sportközpont - Alakulótér, 1000 - 1500 

  • Életmód sátor: Az egészséges életmód népszerűsítése. A drogfogyasztással kapcsolatos egészségkárosodások, betegségek hiteles bemutatása (hosszú távú következmények, stb.) a területen működő egészségügyi intézmények dolgozóinak a bevonásával.
  • Rendőrsátor: A drogfogyasztás büntetőjogi következményei, a fiatalkorú bűnözés, valamint az áldozattá válás megelőzésének lehetőségei, mely témákról a városi rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei adnak tájékoztatást.
  • Léleksátor: Pszichológus, mentálhigiénés szakember, valamint életmód tanácsadó közreműködésével a szenvedély betegségekkel, életvezetési, párkapcsolati és egyéb konfliktusokkal kapcsolatosan folyik tanácsadás.
  • Drogsátor: A helyi drogambulancia munkatársai segítségével megismertetjük az érdeklődőket a szenvedélybetegek gyógyításának lehetőségeivel, a kezelések formáival és intézményi hátterével.
  • Egészségsátor: A hatékony egészségfejlesztés és az egészségmagatartás bemutatása a résztvevőknek (mérések, tesztek, kérdőívek kitöltése).
  • Filmsátor: Beszélgetéssel egybekötött filmvetítés.
  • Interaktív kiállítás: Tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás a kábítószerekről, illetve használatuk veszélyeiről, addiktológus vezetésével.
  • Baleseti szimuláció: Egy előre megtervezett szituációban, valósághűen kialakított helyszínen, tanult imitátorok eljátsszák egy bekövetkezett baleset testi és lelki változásait. Továbbá egy szimulátor segítségével átélhető, hogy karambol esetén mekkora nyomás éri az utast, és elrettentésnek kihelyezésre kerül egy roncsautó.
  • Sportbemutatók: Lehetőség nyílik több sportág megtekintésére és kipróbálásra (kettler ball, íjászat, ergométer, kick-box, falmászás, tenisz), valamint szakemberekkel

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek