Bezár

Hírarchívum

Research
Kutatóegyetemi minősítést kapott az SZTE

Kutatóegyetemi minősítést kapott az SZTE

2010. április 16.
2 perc

A „kutatóegyetem” minősítést vehette át Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora Hiller István oktatási és kulturális minisztertől 2010. április 16-án délután az Országházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kormány a felsőoktatási törvény felhatalmazása alapján, kormányrendeletben szabályozta a kutatóegyetem minősítés feltételeit. Ennek alapján az oktatási és kulturális miniszter 2010 januárjában pályázatot hirdetett a „kutatóegyetem” minősítés elnyerésére. A pályázat célja „kutatóegyetem” minősítés adományozása azon egyetemek számára, amelyek az egyetemmé válás jogszabályban rögzített feltételein túlmenően, meghatározott minőségi kritériumoknak is megfelelnek, a legnagyobb kutatási-kutatásfejlesztési-oktatási potenciállal és a legjelentősebb tudományos eredményekkel rendelkeznek.

A pályázókat a kutatási kapacitás, a doktori képzés, a publikációs tevékenység és a K + F bevételek alapján értékelték. Be kellett továbbá mutatni az intézményi jövőképet, a tervezett fejlesztési irányokat és a fejlesztések hatását a kutatási eredmények, az innovációk, a kutatás-hasznosulás és a humán erőforrások területén. Ki kellett térni a pályázatban a graduális és a posztgraduális képzés, valamint a kutatók képzésének fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekre.

A Szegedi Tudományegyetem mellett a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el a minősítést.

A kutatóegyetem cím elnyerésével 3 milliárd forintot nyert a SZTE kutatás-fejlesztésre.

„A 21. századi, harmadik generációs egyetem legfontosabb jellemzője az oktatás-kutatás-tudásmegosztás összhangja, melyben a kutatási eredmények beépülnek az oktatási programokba, így biztosítva a korszerű, versenyképes tudást a hallgatóknak. A Szegedi Tudományegyetemnek az oktatástól elválaszthatatlan küldetése és célja a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes kutatás művelése, melyet az elmúlt években elnyert kutatási támogatások és publikációk tömege fémjelez. A kutatás és oktatás összhangjának eredményességét bizonyítja az a tény is, hogy a SZTE az idén is a vidék legnépszerűbb egyeteme, és a tavalyi évhez képest is többen jelölték meg intézményünket első helyen a felvételi jelentkezés során. Köszönöm minden munkatársamnak, akik teljesítményükkel hozzájárultak a kutatóegyetemi minősítés elnyeréséhez, és kérem egyetemünk polgárait, legyenek büszkék arra, hogy ilyen intézményben dolgozhatnak, tanulhatnak – mondta Prof. Dr. Szabó Gábor rektor.”

 

kutatoegyetemi_oklevel

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek